Finansijske usluge

Devizne rezerve Srbije 10,1 milijardu evra

I bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju juna 2019. godine bile na najvišem nivou od 2000. godine, od kada se prate podaci.

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju juna, iznosile 12.146,1 milion evra, što je za 490,5 miliona evra više u odnosu na maj.

Bruto devizne rezerve su u proteklih godinu dana (u odnosu na kraj juna 2018. godine) povećane za preko milijardu evra (1.041,7 miliona evra) i to u periodu kada se država neto razdužila u deviznom znaku za gotovo 1,9 milijardi evra (1.854 miliona evra). Navedeno ukazuje da su devizne rezerve povećavane po osnovu drugih faktora i to u najvećoj meri po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza (priliv 1.375 miliona evra), što je najzdraviji način povećanja rezervi.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 185 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna iznosile su 10.142 miliona evra, što je za 433 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!