Društvo

Digitalne učionice za prvake

Prema informacijama Ministarstva prosvete, prvi put sve učionice u kojima će učiti đaci prvaci u zemlji biće digitalne i od nove školske godine svi prvaci će učiti iz elektronskih udžbenika.

Ova modernizacija već je obuhvatila i deo sadašnjih prvačkih odeljenja. Prema rečima učitelja, koji vode digitalne razrede prvaka, razlika je „nemerljiva”. Filmove koji su deo lekcija najmlađi đaci obožavaju i mole učitelje da ih ponove bar pet puta. Pesmice na muzičkom mnogo brže pamte putem karaoka, dok im savladavanje lekcija u interaktivnom elektronskom radnom udžbeniku liči na igricu i kviz.

Tako udžbenik više ne predviđa samo puko čitanje teksta, već kada đaci rade vrste reči, oni ih uz pomoć računara i slažu u određene skupove. Odmah dobiju i povratnu informaciju da li su dobro kliknuli. Učionica postaje interaktivna igraonica, piše Politika.

Treća novost koja ovogodišnji prvački upis čini specifičnim je da radi aplikacija e-upis.

“Ona će roditeljima uštedeti vreme i novac, jer od ove školske godine za upis novih đaka neće morati da donose ni izvod iz matične knjige rođenih, ni dokaz o prebivalištu, pošto će ova dokumenta umesto njih obezbeđivati škole, preko aplikacije e-upis”, najavljuju u Ministarstvu prosvete.

Kako preciziraju, prilikom upisa đaka u prvi razred osnovne škole potrebno je priložiti uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i dokaz o zdravstvenom pregledu deteta.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!