Berza

Dnevni izveštaj sa svetskih berzi 10.04.2018.

Bitkoin beleži snažan pad, čime je poništio dobitke od petka kad je objavljeno da Džordž Soroš menja svoj stav prema kriptovalutama i da će njegovi hedž fondovi ulagati u kripto tržište.

S&P500


Pred početak trgovanja u Njujorku, fjučers na američki indeks akcija beleži rast od 0,61%. Inače, sva tri indeksa na Njujorškoj berzi snažno su opala u petak. Dow Jones je izgubio 572 poena dok je S&P500 porastao 2,19% i zatvorio na 2604,47 poena. Od gubitnika su se izdvojili Amazon (-3,2%) i Visa (-3,16%) a dobitnika nije bilo. Od početka godine, indeks je opao 2,59%.

Ger30


Oko 13:45 časova, nemački indeks beleži rast i nalazi se na oko 12295 poena, odnosno u zelenom je 0,43%. Rast bi verovatno bio i veći da jutros nije razočarao suficit trgovinskog bilansa Nemačke koji je bio prilično niži od očekivnja. Od dobitnika se izdvajaju Dojče banka (+3,29%) i Dojče berza (+2,05%), a od gubitnika BMW (-0,4%) i Daimler (-0,26%).

Gold


Cena zlata je oslabila tokom prvog dela evropskog trgovanja. Nakon snažnog jačanja cene žutog metala nakon što su u petak objavljeni razočaravajući podaci sa tržišta rada u SAD, danas je cena zlata u blagom korektivnom kretanju. Međutim, tenzije po pitanju trgovinskih odnosa SAD i Kine i objavljivanje beleški sa prethodnog sastanka Federalnih rezervi u sredu, mogu dodatno prouzrokovati cenovne oscilacije na ovom valutnom paru. Tokom dosadašnjeg evropskog trgovanja, cena zlata je oslabila za 0,32%.

Crude Oil


Tokom prvog dela evropskog trgovanja, cena sirove nafte je beleži rast. Nakon što je cena ovog energenta oslabila skoro 2% u petak a po objavljivanju izveštaja Baker Hughes koji je pokazao porast broja novih bušotina za deset, cena ovog energenta je danas u blagom povlačenju. Ova sedmica biće zanimljiva za sirovu naftu pošto će pored redovnih izveštaja o stanju zaliha u SAD, biti objavljeni mesečni bilteni organizacije OPEC i Međunarodne agencije za energetiku. Tokom dosadašnjeg evropskog trgovanja, cena sirove nafte je ojačala za 0,79%.

EUR/USD


Ovaj valutni par se nalazi u uskom opsegu oscilacije tokom pre podneva. Jutros je razočarao trgovinski bilans Nemačke. Naime, suficit je bio prilično niži od očekivanja. Danas nema važnijih ekonomskih objava iz SAD a sentiment od petka pritiska dolar jer su NFP brojke bili prilično loše. Oko 13:55 časova, evro se razmenjuje za 1,2283 dolara što pokazuje jačanje eva za 0,02%. U 15:00 časova, govor će održati član izvršnog odobora ECB, Vitor Konstancio, a u sredu će javno govoriti i Mario Dragi, predsednik ECB.

GBP/USD


Tokom većeg dela evropskog trgovanja, britanska funta je u fazi jačanja u odnosu na dolar. Pre podne, podaci s britanskog tržišta nekretnina bili su bolji od očekivanja. Danas nema važnijih ekonomskih objava iz SAD a sentiment od petka pritiska dolar jer su NFP brojke bili prilično loše. Oko 14:00 časova, britanska funta se razmenjuje za 1,4118 dolara što označava slabljenje dolara u odnosu na funtu za 0,21%.

USD/JPY


Američki dolar je ojačao u odnosu na japanski jen tokom prvog dela evropskog trgovanja. Slabljenje američke valute nakon razočaravajućih podataka s američkog tržišta rada u petak, danas je zaustavljeno. Tome su dodatno doprineli i razočaravajući podaci bilansa tekućih transakcija u Japanu. Danas nema važnih ekonomskih vesti i objava iz SAD. S druge strane, tenzije trgovinskih odnosa između SAD i Kine, mogle bi stvoriti pojačanu volatilnost na kurs ovog valutnog para. Tokom dosadašnjeg evropskog trgovanja, američki dolar je ojačao u odnosu na japanski jen za 0,17%.

EUR/GBP


Evro je oslabio u odnosu na britansku funtu tokom prvog dela evropskog trgovanja. Jutros je Halifax indeks cena kuća u UK, bio bolji nego što se očekivalo što je uticalo na jačanje funte u odnosu na evropsku valutu. U 15:00 časova, govor će održati član izvršnog odobora Evropske centralne banke, Vitor Konstancio, što se dodatno može odraziti na kurs ovog valutnog para. Tokom dosadašnjeg evropskog trgovanja, evro je oslabio u odnosu na britansku funtu za 0,13%.

AUD/USD


Australijski dolar je oslabio u odnosu na američki dolar tokom prvog dela evropskog trgovanja. Tenzije izmežu SAD i Kine ne jenjavaju. U četvrtak je američki predsednik Donald Tramp, naložio razmatranje dodatnih carina u vrednosti od 100 milijardi dolara prema drugoj ekonomiji sveta. To se negativno odrazilo na australijski dolar kao valutu izvozno orjentisane ekonomije. Tokom dosadašnjeg evropskog trgovanja, australijski dolar je oslabio u odnosu na američki dolar za 0,27%. 

Bitcoin


Bitkoin beleži snažan pad tokom pre podneva čime je poništio dobitke od petka kad je objavljeno da Džordž Soroš menja svoj stav prema kriptovalutama i da će njegovi hedž fondovi ulagati u kripto tržište. Oko 14:00 časova, cena ove kriptovalute nalazi se na nivou od oko 6670 dolara.

 

KapitalRShttps://www.kapitalrs.com

Kapital RS Inc. a.d. je investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!