Berza

Dnevni izveštaj sa svetskih berzi 12.02.2018.

Američko tržište akcija je u petak zabeležilo rast. Cena zlata i cena sirove nafte su ojačale tokom azijskog trgovanja.

S&P500

Američko tržište akcija je u petak zabeležilo rast. Posle višednevnog pada američki indeksi su petak zabeležili rast. Najveći dobitnik je American Express Company (+3,83%) dok je najveći gubitnik Wal-Mart Stores (-0.65%). Na kraju azijske sesije, fjučers na ovaj indeks (predmet trgovanja na MT4 platformi) beleži rast od 0,64%

DAX 30

Dax index je oslabio u petak. Najveći gubtiak zabeležile su kompanije iz industrije, medija i softverske industrije. Od dobitnika se izdvojila Infineon Technologies  (+0,71%) a od gubitnika  Commerzbank  (-4,09%). Indeks volatilnosti koji beleži sentiment investitora u pogledu očekivane volatilnosti u budućem periodu porastao je za 50,80% i nalazi se na 40,07 poena što je najviši nivo u poslednje 5 godine. 

Gold

Cena zlata je ojačala tokom azijskog trgovanja. Tokom dosadašnjeg trgovanja, cena zlata je ojačala ponajviše kao reakcija na slabljenje američke valute. Ove sedmice fokus učesnika na tržištu biće na podacima o inflaciji u SAD, koje bi mogle da dodatno da utvrde Federalne rezerve u nameri da povećaju kamatnu stopu. Tokom azijskog trgovanja, cena zlata je ojačala za 0,71%.

Crude Oil 

Tokom azijskog trgovanja, cena sirove nafte je ojačala. Uprkos trenutnom jačanju, sirova nafta je pod opadajućim pritiskom ponajviše zbog povećanje proizvodnje ovog energenta u SAD. U prilog pojačanoj proizvodnji ovog energenta ide i činjenica da je izveštaj Baker Hughes u petak pokazao porast broja novootvorenih naftnih bušotina u SAD za 26, tako da ukupan broj sada iznosi 791. Tokom azijskog trgovanja, cena sirove nafte je ojačala za 1,17%

EUR/USD

Evro je ojačao u odnosu na američki dolar tokom azijskog trgovanja. Današnje jačanje evra pripisuje se tehničkoj korekciji, nakon što je prošle sedmice američki dolar ojačao u odnosu na najveće valute. Danas nema važnijih ekonomskih vesti iz EU i SAD, međutim učesnicima na tržištu bi ove sedmice mogle da budu značajne informacije o inflaciji iz SAD i bruto domaćem proizvodu u EU. Tokom azijskog trgovanja, evro je ojačao u odnosu na američki dolar za 0,32%.

GBP/USD

Britanska funta je ojačala tokom azijskog trgovanja. Danas u 10:50 govor drži član komiteta za monetarnu politiku Banke Engleske Gertjan Vlieghe što se može odraziti na kurs ovog valutnog para. Tokom azijskog trgovanja, britanska funta je ojačala u odnosu na američki dolar za 0,22%.

USD/JPY

Američki dolar je oslabio u odnosu na japanski jen tokom evropskog trgovanja. Danas je neradni dan u Japanu, stoga je i mirnije trgovanje na ovom valutnom paru. Imajući u vidu da danas nema ekonomskih vesti iz Japana i SAD, kurs ovog valutnog para, može biti pod uticajem indikatora tehničke analize. Tokom azijskog trgovanja, dolar je oslabio u odnosu na japanski jen za 0,08%.

EUR/GBP 

Evro je ojačao u odnosu na britansku funtu tokom azijskog trgovanja. Danas u 10:50 govor drži član komiteta za monetarnu politiku Banke Engleske Gertjan Vlieghe što se može odraziti na kurs ovog valutnog para. Danas nema ekonomskih vesti iz evrozone. Tokom azijskog trgovanja, evro je ojačao u odnosu na britansku funtu za 0,08%. 

AUD/USD 

Australijski dolar je ojačao u odnosu na američki dolar tokom azijskog trgovanja. Početak sedmice je okarkterisao rast cene bakra od 1%, što je uticalo na rast cene australijskog dolara. Takođe, američka valuta je od početka azijskog trgovanja, u blagoj korekciji nakon što je zabeležila jačanje prošle sedmice. Tokom azijskog trgovanja, australijski dolar je ojačao u odnosu na američki dolar za 0,20%.

Bitcoin

Tokom azijskog trgovanja, cena bitkoina je u slabljenju. Najveća kriptovaluta nastavlja da beleži pad kao reakcija na celokupnu nestabilnost koja prati tržište kriptovaluta i najave regulatora u Kini i Južnoj Koreji da bi mogli da ograniče trgovanje ovim instrumentima. Oko 08:10 cena najveće kriptovalute se kreće oko 8,465 dolara što označava pad od 1,40%

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!