Berza

Dnevni izveštaj sa svetskih berzi 14.06.2018.

Najveći pad na američkom tržištu akcija zabeležile su kompanije iz sektora telekomunikacija, baznih materijala i industrije.

S&P500

Američko tržište akcija je zabeležilo pad. Najveći gubitak zabeležile su kompanije iz sektora telekomunikacija, baznih materijala i industrije. Od najvećih dobitnika izdvaja se Walt Disney (+1,90%), a od najvećih gubitnika Verizon Communications (-2,89%). Na zavšetku azijskog trgovanja, fjučers na ovaj indeks (predmet trgovanja na MT4 platformi) beleži pad 0,05%.

Ger 30

Nemačko tržište akcija je u sredu zabeležilo jačanje. Najveći dobitak zabeležile su kompanije iz sektora tehnologija, farmaceutike, zdravstva i transporta. Od najvećih dobitnika izdvaja se kompanija Lufthansa AG (+3,25), a od najvećih gubitnika kompanija Deutsche Telekom (-1,20%).

Gold

Cena zlata je ojačala tokom azijskog trgovanja. Uprkos pozitivnom osvrtu o stanju američke ekonomije, što je do sada uticalo na jačanje američkog dolara, cena žutog metala je u jaćanju ponajviše zbog nerešenih trgovinskih odnosa SAD i Kine. Američka administracija je najavila da će do kraja ove sedmice, napraviti listu kineskih proizvoda i usluga koji će biti obuhvaćeni trgovinskim tarifama, što je uvećalo tražnju za sigurnim investicijama, među koje spada i zlato. Na završetku azijskog trgovanja, cena zlata se kreće oko vrednosti od 1.303,10 dolara za jednu uncu, što predstavlja jačanje od 0,14%.

Crude Oil

Tokom azijskog trgovanja, cena sirove nafte je oslabila. Iako je jučerašnji izveštaj vladinog tela u SAD, pokazao smanjenje zaliha sirove nafte, što se do sada pozitivno odražava na cenu ovog energenta, ovaj izveštaj je ujedno pokazao i rekordni porast proizvodnje sirove nafte u SAD što je oslabilo cenu ovog energenta. Naime, proizvodnja ovog energenta u SAD, iznosi 10.9 miliona barela po danu. Time su se SAD dodatno približile Rusiji, koja je najveći proizvođač sirove nafte na svetu sa 11,1 milion barela po danu. Na završetku azijskog trgovanja, cena sirove nafte se kreće oko vrednosti od 66,56 dolara za jedan barel, što predstavlja slabljenje od 0,12%.

EUR/USD

Evro je ojačao u odnosu na američki dolar tokom azijskog trgovanja. Nakon sinoćne odluke Federalnih rezervi da uveća kamatnu stopu na 2,00%, jačanje američkog dolara bilo je kratkotrajnog karaktera. Iako je ovaj potez finansijsko tržište već ugradilo u cenu finansijskih instrumenata, prateća konferencija za štampu prvog čoveka FED-a, Džeroma Pauvela pokazala je da je ekonomija SAD na zdravim nogama što je ostavilo mogućnost za još dva uvećanja kamatne stope do kraja 2018. godine. Danas u 13:45, Evropska centralna banka će održati sastanak o visini kamatne stope, a u 14:30 prvi čovek ECB-a, Mario Dragi, obratiće se javnosti. Iako se očekuje da kamatna stopa ostane na postojećem nivou od 0,00%, učesnici na finansijskom tržištu očekuju konkretnije informacije po pitanju datuma kada bi se program kvantitativnog popuštanja okončao u evrozoni. Na završetku azijskog trgovanja, evro se razmenjuje za 1,1810 američkih dolara, što predstavlja jačanje od 0,15%.

GBP/USD

Britanska funta je ojačala u odnosu na američki dolar tokom azijskog trgovanja. Nakon sinoćne odluke Federalnih rezervi da uveća kamatnu stopu na 2,00%, jačanje američkog dolara bilo je kratkotrajnog karaktera. Iako je ovaj potez finansijsko tržište već ugradilo u cenu finansijskih instrumenata, prateća konferencija za štampu prvog čoveka FED-a, Džeroma Pauvela pokazala je da je ekonomija SAD na zdravim nogama što je ostavilo mogućnost za još dva uvećanja kamatne stope do kraja 2018. godine. Danas u 10:30 u Ujedinjenom Kraljevstvu biće objavljeni podaci maloprodaje, dok u 14:30 u SAD biće objavljeni podaci o maloprodaji, što se takođe može odraziti na kurs ovog valutnog para. Na završetku azijskog trgovanja britanska funta se razmenjuje za 1,3397 američkih dolara, što predstavlja jačanje od 0,15%.

USD/JPY

Američki dolar je tokom azijskog trgovanja oslabio u odnosu na japanski jen. Nakon sinoćne odluke Federalnih rezervi da uveća kamatnu stopu na 2,00%, jačanje američkog dolara bilo je kratkotrajnog karaktera. Kao jedan od razloga navode se tenzije po pitanju trgovinskih odnosa SAD i Kine. Američka administracija najavila je da će do kraja ove sedmice, napraviti listu kineskih proizvoda i usluga koji će biti obuhvaćeni trgovinskim tarifama, što je uvećalo tražnju za sigurnim investicijama, među koje spada i japanski jen. Danas u 14:30 u SAD biće objavljeni podaci o maloprodaji, što se takođe može odraziti na kurs ovog valutnog para. Na završetku azijskog trgovanja, američki dolar se razmenjuje 110,09 japanskih jena, što predstavlja slabljenje od 0,23%.

EUR/GBP

Evro je oslabio u odnosu na britansku funtu tokom prvog dela evropskog trgovanja. godine. Danas u 10:30 u Ujedinjenom Kraljevstvu biće objavljeni podaci maloprodaje dok u 13:45, Evropska centralna banka održaće sastanak o visini kamatne stope, a u 14:30 prvi čovek ECB-a, Mario Dragi, obratiće se javnosti. Iako se očekuje da kamatna stopa ostane na postojećem nivou od 0,00%, učesnici na finansijskom tržištu očekuju konkretnije informacije po pitanju datuma kada bi se program kvantitativnog popuštanja okončao u evrozoni, stoga su moguće pojačane cenovne oscilacije na kursu ovog valutnog para. Na završetku azijskog trgovanja, evro se razmenjuje za 0.8813, britanskih funti, što predstavlja slabljenje od 0,03%.

AUD/USD

Australijski dolar je oslabio u odnosu na američki dolar tokom azijskog trgovanja. Jutros su objavljeni i mešoviti podaci sa tržišta rada u Australiji. Dok je apsolutna promena zaposlenosti bila lošija od očekivane, stopa nezaposlenosti se smanjila, što je za sada oslabilo australijsku valutu. Ujedno, razočaravajući podaci industrijske proizvodnje u Kini, oslabili su izvozno orjentisane valute, što je takođe negativno uticalo na „Aussie“. Danas u 14:30 u SAD biće objavljeni podaci o maloprodaji, što se takođe može odraziti na kurs ovog valutnog para. Na završetku azijskog trgovanja,australijski dolar se razmenjuje za 0,7558 američkih dolara, što predstavlja slabljenje od 0,29%.

Bitcoin

Tokom azijskog trgovanja cena bitkoina je ojačala. Uprkos trenutnom jačanju negativni sentiment je prisutan na tržištu kriptovaluta nakon što je kriptoberza u Južnoj Koreji, Coinrail, pretrpela hakerski napad i kompanija Apple zabranila na svim proizvodima majning softver. Dodatno je objavljeno da kompanija Western Union u doglednoj budućnosti neće uvoditi način plaćanja kriptovalutama. Na završetku azijskog trgovanja, cena bitkoina se kreće oko vrednosti od 6.465,00 američkih dolara, što predstavlja jačanje od 3,44%.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!