Berza

Dnevni izveštaj sa svetskih berzi 31.05.2018.

Posle snažnog pada dan ranije, sva tri indeksa na Njujorškoj berzi zabeležila su rast, a mnogi su videli priliku da pojačaju svoje pozicije. Takođe, politička kriza u trećoj ekonomiji evro zone popustila je na trenutak.

USA500

Sva tri indeksa na Njujorškoj berzi zabeležila su rast u sredu. Posle snažnog pada dan ranije, mnogi su videli priliku da pojačaju svoje pozicije. Takođe, politička kriza u trećoj ekonomiji evro zone popustila je na trenutak. Od dobitnika se izdvojio Exxon Mobil (+3,93%). Dow Jones je dodao 306 poena dok je S&P500 zatvorio na 2724,01 poena što predstavlja rast od 1,27%. Na kraju azijske sesije, fjučers na ovaj indeks  (predmet trgovanja na MT4 platformi) beleži pad od 0,03%. Od početka godine, indeks je porastao 1,89%.

Ger30

Nemački indeks je porastao u sredu (+0,93%) zatvorivši na 12783,76 poena. Politička kriza u Italiji popustila je u manjoj meri juče. Dobitnik dana bila je akcija kompanije Bajer (+3,91%). U 11:00 časova, biće objavljena preliminarna stopa inflacije u evro zoni za maj mesec.
 
Gold

Cena zlata je u porastu tokom azijskog trgovanja. Doprinos su dali jučerašnji lošiji podaci iz SAD – o (nižem rastu BDP) i manjem broju novozaposlenih prema podacima ADP-a koji su povukli dolar na dole u odnosu na glavne svetske valute. Oko 08:50 časova, cena zlata se kreće oko 1305 dolara za finu uncu. U 14:30 časova, očekuju se podaci o ličnoj potrošnji i stopi inflacije u SAD prema metodologiji koju prate Federalne rezerve.
 
Crude Oil

Tokom azijskog trgovanja, cena sirove nafte se konsoliduje i uglavnom je zadaržala rast od juče. Sedmični podatak Američkog instituta za petroleum - o stanju zaliha sirove nafte u SAD, pokazao je noćas rast zaliha za 1 milion barela, na ukupno 435 miliona barela. Oko 08:25 časova, sirova nafta se trguje za oko 68,06 dolara po barelu što od jutros daje pad od 0,22% od početka trgovanja danas. Popodne će biti objavljeni zvanični podaci o stanju zaliha u SAD.

EUR/USD

Tokom azijskog trgovanja, evro je potvrdio i dodao rast od juče. Napetost u Italiji oko formiranja nove vlade je popustila jer je procenjeno da ipak može doći do njenog formiranja koji bi izbegao nove izbore i moguću eskalaciju situacije posle toga. Tome su pomogli jučerašnji lošiji podaci iz SAD – o (nižem rastu BDP) i manjem broju novozaposlenih prema podacima ADP-a. Oko 08:45 časova, evro se razmenjuje za 1,1678 dolara što na početku evropske sesije pokazuje jačanje evra za 0,13%. U 11:00 časova, biće objavljena preliminarna stopa inflacije u evro zoni za maj mesec. U 14:30 časova, očekuju se podaci o ličnoj potrošnji i stopi inflacije u SAD prema metodologiji koju prate Federalne rezerve.
 
GBP/USD

Tokom azijskog trgovanja, britanska funta se blago oporavila u odnosu na američki dolar. Doprinos su dali jučerašnji lošiji podaci iz SAD – o (nižem rastu BDP) i manjem broju novozaposlenih prema podacima ADP-a. Oko 08:45 časova, ovaj valutni par nalazi se na nivou od 1,3312 dolara za jednu funtu što označava jačanje funte za 0,19%. Danas nema važnijih ekonomskih vesti i objava iz UK. U 14:30 časova, očekuju se podaci o ličnoj potrošnji i stopi inflacije u SAD prema metodologiji koju prate Federalne rezerve.
 
USD/JPY

Tokom azijskog trgovanja, japanski jen je ojačao u odnosu na dolar. Doprinos su dali jučerašnji lošiji podaci iz SAD – o (nižem rastu BDP) i manjem broju novozaposlenih prema podacima ADP-a. Oko 08:45 časova, ovaj valutni par se trguje na nivou od 108,69 jena za jedan dolar što na početku evropske sesije dolar čini slabijim u odnosu na jen za 0,2%. U 14:30 časova, očekuju se podaci o ličnoj potrošnji i stopi inflacije u SAD prema metodologiji koju prate Federalne rezerve.
 
EUR/GBP

Tokom azijskog trgovanja, evro je ojačao u odnosu na britansku funtu. Oko 08:50 časova, paritet se nalazi na nivou od 0,8773 funti za jedan evro, što označava jačanje funte za 0,08%. U 11:00 časova, biće objavljena preliminarna stopa inflacije u evro zoni za maj mesec. Danas nema važnijih ekonomskih vesti i objava iz UK.
 
AUD/USD

Tokom azijskog trgovanja, američki dolar je ojačao prema Aussie-u. Podaci o kapitalnoj potrošnji i poslovnom poverenju u Australiji bili su niži od očekivanja. Oko 08:35 časova, ovaj valutni par se nalazi na nivou od 0,7570 što australijski dolar čini slabijim u odnosu na američki za 0,08%. U 14:30 časova, očekuju se podaci o ličnoj potrošnji i stopi inflacije u SAD prema metodologiji koju prate Federalne rezerve.
 
Bitcoin

Bitkoin se je porastao. Korejski vrhovni sud je objavio odluku po kojoj se kriptovalute smatraju imovinom koja može biti predmet namirenja. Oko 08:40 časova, cena ove kriptovalute se trguje nešto ispod 7530 dolara.
 

 

 

KapitalRShttps://www.kapitalrs.com

Kapital RS Inc. a.d. je investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!