Berza

Dnevni izveštaj sa svetskih berzi

Berzanski indeksi su se pokazali mešovito u petak: dok je Nasdaq oborio istorijski maksimum, S&P500 je izgubio na vrednosti. Evro i američki dolar su oslabili u odnosu na američki dolar, dok su funta, japanski jedn i franak ojačali u odnosu na američku valutu.

S&P500

Berzanski indeksi su se pokazali mešovito u petak. Nasdaq je ponovo oborio istorijski maksimum. S&P500 je izgubio 0,11% i zatvorio na 2552,07 poena. Od dobitnika su se izdvojili Amazon (+0,89%) i Google (+0,86%), a od gubitnika Chevron (-1,31%) i AT&T (-1,1%). Na kraju azijske sesije, fjučers na ovaj indeks (predmet trgovanja na MT4 platformi) beleži rast od 0,1%. Od početka godine, indeks je porastao 13,87 %.

Dax30

Dax30 je u petak opao 0,09%. Dobitnik dana bila je kompanija Prozibensat medija čija je akcija porasla 2,69%. Jutros su podaci pokazali da je nemačka industrijska proizvodnja u avgustu porasle znatno iznad očekivanja (+2,6% umesto očekivanih 0,7%).

Gold

Cena zlata je porasla tokom azijskog trgovanja jer se nagađa da bi uskoro moglo doći do nove balističke probe u Severnoj Koreji. Takođe, dolar je u blagom povlačenju prema ostalim glavnim valutama jer trejderi ubiru profite na konto ostvarenog rasta u prethodnom periodu. Tokom azijskog trgovanja, cena zlata je porasla za 0,1%.

Crude Oil

Cena sirove nafte je porasla tokom azijskog trgovanja. U petak je objavljen podatak o broju novootvorenih naftnih bušotina u SAD koji je opao za dve jedinice. Tokom azijskog trgovanja, sirova nafta se trguje za oko 49,48 dolara po barelu što predstavlja rast od 0,39%.

Dollar Index

Dolarski indeks je uglavnom ostao neizmenjen tokom azijskog trgovanja u odnosu na sve glavne valute. Oko 08:40 časova, ovaj indeks se nalazi na 93,61 poena, odnosno beleži rast od 0,01%. Danas nema važnijih ekonomskih vesti iz SAD.

EUR/USD

Tokom azijskog trgovanja, evro je iz faze blagog jačanja oslabio u odnosu na dolar. Okončanje krize u Kataloniji se još uvek ne nazire. Oko 08:20 časova, evro se razmenjuje za 1,1726 dolara što na početku evropske sesije pokazuje jačanje dolara za 0,05%. Danas nema važnijih ekonomskih vesti iz evro zone i SAD osim što se održava sastanak evro grupe.

GBP/USD

Tokom azijskog trgovanja, beleži se slabljenje američkog dolara. Oko 08:30 časova, ovaj valutni par nalazi se na nivou od 1,3113 dolara za jednu funtu što označava jačanje funte za 0,36%. Danas nema važnijih ekonomskih vesti iz UK i SAD.

USD/JPY

Tokom azijskog trgovanja, japanski jen je ojačao u odnosu na dolar jer su podgrejani strahovi o eskalaciji krize na korejskom poluostrvu. Oko 08:30 časova, ovaj valutni par se trguje na nivou od 112,58 jena za jedan dolar što na početku evropske sesije jen čini jačim u odnosu na dolar za 0,04%. U Japanu je neradni praznik (dan sporta), a danas nema ni važnijih ekonomskih vesti iz SAD.

USD/CHF

Tokom azijskog trgovanja, dolar je oslabio u odnosu na švajcarski franak jer se nagađa da bi uskoro moglo doći do nove balističke probe u Severnoj Koreji. Oko 08:30 časova, ovaj valutni par se razmenjuje na nivou od 0,9786 franaka za jedan dolar, što označava slabljenje franka za 0,12%. Danas nema važnijih ekonomskih vesti iz Švajcarske i SAD.

AUD/USD

Tokom azijskog trgovanja, australijski dolar je oslabio prema američkoj valuti. Oko 08:30 časova, ovaj valutni par se nalazi na nivou od 0,7765 što australijski dolar čini slabijim u odnosu na američki za 0,01%. Danas nema važnijih ekonomskih vesti iz SAD.

KapitalRShttps://www.kapitalrs.com

Kapital RS Inc. a.d. je investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!