Propisi

Dok se ne završi poreska kontrola nema izmene podataka u APR-u

Agencija za privredne registre neće moći od 28. aprila da izvrši brisanje privrednog subjekta, registruje statusne promene i vrši promene podataka, koji se odnose na osnivača, odnosno člana, kao ni da vrši promenu naziva, sedišta, uloga i oblika organizovanja kod poreskih obveznika kod kojih je otpočet postupak poreske kontrole, uključujući i radnje Poreske policije, odnosno kod onih subjekata kojima je privremeno oduzet PIB.

Kako je saopštila Poreska uprava, ova zabrana će važiti sve do dobijanja obaveštenja da je završena poreska kontrola ili radnja Poreske policije, odnosno do dobijanja obaveštenja da je privrednom subjektu vraćen PIB.

„U navedenim slučajevima dozvoljeno je da APR izvrši samo promene podataka u vezi sa obavljanjem delatnosti preduzetnika u slučajevima određivanja, odnosno promene poslovođe“,  istakli su iz Poreske uprave, piše „eKapija“.

Obaveštenje o ovoj izmeni upućeno je poreskim obveznicima kako se ne bi nepotrebno izlagali troškovima na ime registracije promene podataka u Agenciji za privredne registre, pre nego što bude okončan postupak kontrole ili završene radnje Poreske policije, odnosno pre nego što otklone nepravilnosti i razloge zbog kojih im je privremeno oduzet PIB.

Inače, Agencija za privredne registre ima zakonsku obavezu da dostavlja Poreskoj upravi Republike Srbije obaveštenje o izvršenom upisu u Registar privrednih subjekata, kao i o svakom drugom rešenju kojim se vrše promene osnivača, oblika organizovanja, naziva, delatnosti, visine osnovnog uloga i mesta sedišta ili kojim se vrši bilo koja druga promena od značaja za utvrđivanje poreza.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!