Berza

Dolar na najvećem nivou u poslednjih šest nedelja nakon Powellovih poruka

Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima nakratko dostigao najviši nivo u poslednjih šest nedelja pod uticajem pozitivnih komentara novog predsednika američke centralne banke Feda Jeromea Powella.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, jutros se u jednom trenutku popeo na 90,744 bodova, nakon što je optimizam novog Fedovog zvaničnika u pogledu ekonomije u prvom javnom nastupu nakon preuzimanja dužnosti sugerisao da će Fed podići kamatne stope četiri puta, a ne tri kao što su tržišta očekivala.

S druge strane, slabašna inflacija u evrozoni u februaru prema prvim procenama Eurostata pritisnula je očekivanja da će Evropska  centralna banka (ECB) ove godine početi postupno smanjivati pakete izdašnih podsticaja. To je stvorilo najnovije pritiske na evro, koji je sklizinuo na najniži nivo u poslednjih šest nedelja u odnosu na dolar i na najniži nivo prema jenu u poslednjih šest meseci.

Slabljenju evra doprineli su i najnoviji podaci iz sektora proizvodnje u evrozoni, koji su pokazali dalje usporavanje procvata aktivnosti.

Evrom se trgovalo po 1,21835 dolara. U odnosu na jen zajednička evropska valuta nakratko se spustila na 129,86 jena, najniži nivo od početka septembra prošle godine, i na gubitku je 5,6 odsto u odnosu na najviši nivo u prethodne dve i po godine, koji je u jednom trenutku dostigla pre samo mesec dana.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!