Trgovina

Dolazak “Lidl”-a oborio cene

Evropska banka za obnovu i razvoj procenila je da je dolazak nemačkog “Lidl”-a na tržište Srbije samo početak i da u narednom periodu sasvim sigurno možemo da očekujemo modernizaciju maloprodaje i to uglavnom kroz akvizicije i nove investicije.

Šef agrosektora EBRD-a jugosistočne Evrope Miljan Ždrale objašnjava da je to predvidivo jer se na tržištu Srbije više od 50 odsto male trgovine odvija kroz neformalni tradicionalni sektor.

“Razvoj moderne maloprodaje, uz poštovanje tržišnih standarda poslovanja, koji se primenjuju u razvijenim zemljama EU, može doneti benefite za kompletan vrednostni sistem u tom sektoru. Od dobavljača, primarne proizvodnje preko logistike i prehrambene industrije”, ocenio je Ždrale.

Ukoliko su njegove prognoze tačne tržište maloprodaje u Srbiji nastaviće da se trese. Jer, “Lidl” je za samo dva meseca uzrdmao tržište maloprodaje, otrgnuvši u prvom momentu od najvećih trgovinskih lanaca u zemlji od tri do četiri odsto učešća. Procene Komisije za zaštitu konkurencije, koja je uradila ospežno istraživanje maloprodaje, bile su proletos da će “Lidl” vrlo brzo uzeti do sedam odsto tržišta i tako smanjiti učešće vodećih lanaca “Deleza” koji je 2016. godine učestovao sa 21 odsto i “Merkatora” , u čijem sastavu su IDEA i Roda, koji je imao 16 odsto, prenosi Dnevnik.

S druge strane, procene kompanije “Nielsen Adriatic” o trenudu u ovoj godini koji je rezultat sprovedenog istraživanja su da je vrednosna prodaja vodećih proizvođača u objektima koji se nalaze u blizini “Lidl”-ovih objekata u oktobru opala za 9,42 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Po oceni srpskih ekonomista i stučnjaka , nemački “Lidl” bi u Srbiji mogao za godinu ili dve zauzimati od 10 do 15 odsto tržišta s obzirom da ima odličnu strategiju koja se ogleda u niskim cenama koje privlače srpske potrošače kojima je svaki dinar dragocen i koji imaju male prihode od kojih kupuju najosnovnije namirnice. Kao dokaz za takvu procenu, stručnjaci navode podatak da su mnogi marketi od kada je “Lidl” počeo da radi bili prinuđeni da spuštaju cenu osnovnih prehrambenih proizvoda.

Po oceni Saše Đogovića iz Instituta za tržišna istraživanja “Lidl” je počeo da nekim marketima koji su ovde već godinama cenovno parira, što pokazuje da su Nemci dobro proučili srpsko tržište i da dobro poznaju srpskog potrošača.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!