Berza

Drastičan pad akcija aviokompanije “Air France”

Akcije avioprevoznika “Air France” potonule su pošto je njegov direktor podneo ostavku, a vlada u Parizu upozorila da bi francuska aviokompanija mogla propasti.

Novi štrajk zbog zahteva za povećanje plata doveo je do otkazivanja oko 15 odsto letova “Air France”-a širom sveta.

Broj zaposlenih u štrajku izgleda da se smanjuje kako je francuski avioprevoznik ušao u 14. dan protesta, dok su akcije sindikata već koštale kompaniju više od 300 miliona evra u nekoliko nedelja.

Akcije “Air France”-a su pale skoro 13 odsto na početku današnjeg trgovanja, a rano popodne su bile u crvenom 10,9 odsto, dok se nameću pitanja o budućoj upravi i smeru kojim kompanije ide.

Pad vrednosti akcije usledio je posle ostavke direktora Žan-Marka Žanajaka u petak pošto su radnici odbacili poslednji predlog uprave o platama.

Nakon toga, francuski ministar finansija Bruno le Mer rekao je da vlada, koja poseduje 14 odsto “Air France”-a, neće spasavati avioprevoznika.  On je pozvao pilote i osoblje da budu "razumni" i rekao da je "u pitanju opstanak kompanije". "Air France će nestati ako ne učini neophodne napore da bude konkurentan", rekao je on za televiziju BFM.

Štrajkovi su naneli “Air France”-u veću štetu nego što su uprava i investitori očekivali i kompanija je prošle nedelje predvidela "primetno" manje prihode ove godine u odnosu na 2017. godinu, prenosi Beta.

Sindikati traže 5,1 odsto povećanja plata ove godine, navodeći da kompanija zarađuje dovoljno da bi ispunila njihove zahteve. Oni su naveli da su njihove plate zamrznute od 2011. godine kada je kompanija smanjila broj zaposlenih i ušla u restrukturiranje.

“Air France” tvrdi da bi zahtevi sindikata izbrisali teško stečene dobitke od restrukturiranja, koje ima za cilj da se zaustavi godine gubitaka i održi kompaniju van dugova, kao i da bi se ugrozili napori da se povrati udeo u tržištu od niskobudžetnih prevoznika i velikih kompanija s Bliskog istoka i iz Azije.

Posle dužih pregovora, uprava je prošle nedelje ponudila dva odsto povećanja plata ove godine i dodatnih pet odsto između 2019. i 2021. godine. Zaposleni su u petak odbili ponudu posle čega je direktor podneo ostavku. On je rekao da je spor "ogroman gubitak koji samo može da obraduje konkurenciju".

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!