Razvoj

EBRD: Da bi sustigla Zapadnu Evropu Srbija mora da poveća produktivnost

Da bi uhvatila korak sa razvijenim ekonomijama centralne i zapadne Evrope, Srbija mora da poveća produktivnost i sprovede strukturne reforme koje su bile najavljene, kaže za Tanjug glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sergej Gurijev.

Kako bi promovisala investicije i povećala produktivnost, naša zemlja bi, prema njegovim rečima, trebalo da sprovede mere za poboljšanje kvaliteta institucija, za unapređenje vladavine prava i za povećanje konkurentnosti."Bez toga, usklađenost i približavanje EU biće teško dostižno", izjavio je Gurijev za Tanjug.

Naglašava i da je Srbija sprovela vrlo impresivne mere sa makroekonomskog stanovišta, budući da je budžetski deficit uspela da smanji na nulu. "Štaviše Srbija beleži budžetski suficit i ima dodatni fiskalni prostor. Srbija je sledila konzervativnu monetarnu politiku s niskom inflacijom, vodi politiku ciljane inflacije i oborila je javni dug", izjavio je on.

Dodaje i da je projekcija EBRD-a ekonomskog rasta Srbije oko 3,5 posto godišnje, što je, kako ocenjuje, dobar rezultat, ali smatra da Srbija zaista može bolje.

"Sa makroekonomske strane, situacija se drastično poboljšala, ali na strukturnom planu preostaje još posla", dodaje on.

Kaže i da srpska vlada treba da poboljša korporativno upravljanje preduzećima u državnom vlasništvu i da učini više na planu privatizacije državnih firmi.

"EBRD je uverena da fer, otvorena i transparentna privatizacija pospešuje efikasnost kompanija koje se privatizuju, jača političku podršku i prava privatnog vlasništva, i, generalno, podiže konkurentnost", poručuje Gurijev.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!