Saobraćaj i transport

EBRD odobrio Kontroli letenja Srbije i CG kredit od 35 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbedila je Kontroli letenja Srbije i Crne Gore zajam od 35 miliona evra za unapređenje usluga u vazdušnom saobraćaju u te dve države, objavila je EBRD.

Zajam će biti iskorišćen za finansiranje nadgradnje hardvera i softvera sistema SMATSA za kontrolu letenja i sistema za obradu podataka, kao i za unapređenje sistema vazduhoplovne fiksne telekomunikaicione mreže (AFTN) i sistema za razmenu poruka u vazduhoplovstvu (AMHS), navodi se u saopštenju.

EBRD navodi da će to biti ključno u programu modernizacije kompanije, koji uključuje proširenje postojeće zgrade kontrole letenja u cilju povećanja kapaciteta, nove tornjeve kontrole letenja na aerodromima u Beogradu i Nišu, kao i centar za potrebe održavanja kontinuiteta pružanja usluga u slučaju katastrofičnih situacija u Nišu.

Projekat je deo šireg programa "Jedinstveno evropsko nebo" koji za cilj ima unapređenje bezbednosti, povećanje kapaciteta i efikasnosti vazdušnog saobraćaja. "Jedinstveno evropsko nebo" je inicijativa kojom rukovodi Evropska komisija kako bi usaglasila modernizaciju evropske infrastrukture za upravljanje vazdušnim saobraćajem.

Program modernizacije SMATSA je u skladu s procesom harmonizacije Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja, koji će usluge vazdušnog saobraćaja širom Evrope učiniti dostupnijim i efikasnijim, od čega bi na kraju korist trebalo da imaju putnici i drugi korisnici vazdušnog prostora.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!