Finansijske usluge

ECB smatra da banke moraju da pronađu alternativu bitkoinu

Banke bi trebalo što pre da uvedu mogućnost trenutnih novčanih transfera 24 sata dnevno. Sve to kako bi umanjile privlačnost digitalnih valuta poput bitkoina, poručio je visoki zvaničnik Evropske centralne banke.

Kriptovalute nude mogućnost trenutnih elektronskih transfera i proteklih meseci našle su se u fokusu rasprava finansijskih stručnjaka. Pojedine centralne banke čak razmatraju mogućnost uvođenja sopstvenih digitalnih valuta.

Bitkoin je ove nedelje premašio vrednost od 11.000 dolara i njegova vrednost od početka godine je više nego udeseterostručena, ali Yves Mersch, član ECB-ovog izvršnog odbora, umanjuje važnost digitalnih valuta.

Tvrdi da, ipak, komercijalne banke moraju da ponude alternativu. "Banke moraju što pre da uvedu mogućnost trenutnih transfera i da osiguraju alternativni narativ pokrenutoj javnoj raspravi o navodnim inovacijama koje su doneli programi virtualnih valuta", kazao je Mersch na skupu u Rimu.

Tek retke maloprodajne kompanije prihvataju plaćanje digitalnim valutama koje, ipak, zadaju glavobolje centalnim bankama, jer ugrožavaju njihovu kontrolu nad bankarskim sistemom i nad izdavanjem novca. To znači da mogu,takođe, da potkopaju mere monetarne politike, kojima centralne banke upravljaju inflacijom.

Upravo zato neke među njima, poput britanske Bank of England i švedskog Riksbanka, proučavaju prednosti eventualnog uvođenja sopstvenih digitalnih valuta. Mersch napominje da i ECB namerava da eksperimentiše s izdavanjem novca putem digitalnih tehnologija.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!