Energetika

EEZ: U Srbiju treba da stigne gas iz Rusije, ali i iz Azerbejdžana i Rumunije

Odlukom Evropske energetske zajednice da osim ruskog, „Turskim tokom” treba da protiče i neki drugi gas, Srbiji se predlažu dve opcije. Gas iz Azerbejdžana, koji treba da poteče 2020. godine, i rumunski gas.

Gradi se i novi terminal za tečni gas u Grčkoj, koji će moći da obezbedi ovaj energent i za Srbiju. Sva ta potencijalna konkurencija mora, po mišljenju sekretarijata, da koristi i srpskim potrošačima, izjavio je za „Politiku”, Janez Kopač, direktor Sekretarijata energetska zajednice, odgovarajući na pitanje šta je alternativa ruskom gasu u našoj zemlji.

Na pitanje ima li logike da se srpsko-ruskoj firmi „Gastransu”, koja svojim novcem gradi gasovod, ne dozvoli da bude i vlasnik i cevi i sirovine, Kopač kaže da treći energetski paket to ne dozvoljava.

Na primedbu da za Srbiju važe drugačija pravila igre, od primera radi, Nemačke koja je gasovod „Severni tok 1” izgradila, a da ovim gasovodom protiče čak 90 ruskog gasa, Kopač kaže, da se Sekretarijat energetske zajednice uvek rukovodi istim principima evropskog prava.

“Naš primarni interes je korist potrošača u našim zemljama članicama, pa i u Srbiji. Konkurencija uvek koristi potrošačima. Ruski gas je skuplji svuda gde nema konkurencije i to važi i za Srbiju bez obzira na dobre političke odnose između dve zemlje”, tvrdi on.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!