Industrija

Ekološki plan EU može da ugrozi 13 miliona radnih mesta

Članice Evropskog parlamenta postigle su u decembru dogovor da se emisije štetnih gasova iz automobila do 2030. godine smanje za 37,5 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Emisije iz manjih komercijalnih vozila trebalo bi da se u istom razdoblju smanje za 31 odsto.

"To ugrožava radna mesta 13 miliona radnika u industriji i moglo bi destabilizirati neka evropska društva", izjavio je u nedeljnom intervjuu za list "Figaro" izvršni direktor PSA Karlos Tavares, čelni čovek Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

On je izrazio zadovoljstvo zbog francusko-nemačkog plana o subvencijama za razvoj evropske industrije baterija za električne automobile i za smanjenje zavisnosti proizvođača iz EU o azijskoj konkurenciji kroz gradnju dve nove fabrike baterija.

PSA je razmotrio taj projekat, utvrdivši da su početni kapitalni troškovi ogromni i da bi pronalaženje lokacije za fabrike, mogao biti težak zadatak s obzirom na evropska regulatorna ograničenja.

"Ako evropski proizvođači do 2020, 2025. i 2030. godine ne prodaju dovoljno električnih automobila, platiće ogromne kazne. To nas prisiljava da kod azijskih dobavljača rezervišemo značajan broj baterija. Kada sam 2013. godine došao u PSA, kinesko je tržište smatrano poslednjom nadom za kompaniju, ali danas imamo 80 odsto prihoda u Evropi ", naglasio je on, prenosi Poslovni dnevnik.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!