Finansijske usluge

Ekonomisti traže promene fiskalnih pravila u zoni evra

Vodeći ekonomisti iz Francuske i Nemačke apeluju na uvođenje novih fiskalnih pravila za evrozonu.

Oni traže i uspostavu nezavisnog regulatora kako bi zona primene zajedničke evropske valute bila otpornija na krize u budućnosti.

U dokumentu na 33 stranice ekonomisti su upozorili da zona primene zajedničke evropske valute, iako konačno doživljava robusni oporavak... nakon gotovo 10 godina stagnacije, ostaje i dalje krhka. 

Nemačka i Francuska trenutno pokušavaju da ubrizgaju novi zamah posustalim nastojanjima u EU na planu reformi. A nacrt reformi kojeg su sastavili ekonomisti ima za cilj da pomiri nemačke zahteve za većom fiskalnom disciplinom s francuskim insistiranjem na većoj podeli rizika. 

Dokument pod nazivom "Pomiriti podelu rizika s tržišnom disciplinom: konstruktivan pristup reformi evrozone" kao autori potpisuju vodeći ekonomisti s instituta kao što su Bruegel, Ifo i DIW, te Sciences Po - Pariški institut za političke studije. 

Uprkos nastavku oporavka u privredi, argument za reformu pravila evrozone je snažan, ustvrdili su ekonomisti, pozivajući na promene u fiskalnom i finansijskom upravljanju u evrozoni. 

Fiskalna pravila u sklopu Pakta o stabilnosti i rastu EU, ponajpre ona da zemljama članicama nije dopušten budžetski deficit veći od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), nisu dobro funkcionisala, napisali su ekonomisti. 

"Prekomerni javni dugovi akumulirani su zbog bankarske krize i velike recesije iz 2008, ali i zato što su zemlje članice ili zanemarivale evropska fiskalna pravila ili pravila nisu bila dovoljno stroga u dobrim vremenima". 

Slabo funkcionisanje sadašnjih fiskalnih pravila pripisuje se kako tome kako su osmišljena, tako i načinu na koji su nadgledana i sprovođena, smatraju ekonomisti. 

Fiskalna pravila, kažu, trebalo bi da budu što je moguće transparentnija i jednostavnija.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!