Razvoj

Ekonomska saradnja Srbije i Francuske u usponu

Delegacija, koja je došla u Srbiju sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, pokazuje koliko je Francuska spremna na saradnju – od pravosuđa do softverskih inovacija, saradnje u akademskoj oblasti i umetnika kako bi sa Srbijom gradila novu evropsku budućnost.

"Na ekonomskom planu želimo da razvijemo angažman i ojačamo prisustvo u privredi. Želim da nastavimo tu dinamiku uključujući i projekte, kao što je metro i svi oni treba da privuku nove investicije", rekao je Makron.

U Srbiji posluje oko 120 francuskih kompanija, koje zapošljavanju oko 11.000 ljudi.

Kompanija “Vinci Airports” je koncesionar aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina i obavezala se da će uložiti u razvoj infrastruktre na aerodromu ukupno 732 miliona evra.

Koncesija beogradskog aerodroma je jedna od najvećih i najznačajnijih stranih investicija u našoj zemlji, s obzirom da će ukupa ulaganja “Vinci”-a u aerodrom biti 1,46 milijardi evra, a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Plan “Vinci”-a je da u narednih 25 godina broj putnika poraste godišnje trostruko, odnosno sa 5,3 miliona, koliko je imao u 2017. godini, na 15 miliona, a broj avio-operacija da se duplira sa 59.000 na 120.000, koliko se očekuje.

Sa strateškim partnerom očekuje se dalji veliki razvoj naše vazdušne luke, zajedno sa “Air Serbia”, koja je najbrže rastuća i dominantna avio-kompanija u regionu.

“Vinci” je jedan od najvećih operatera, koji posluje u 12 zemalja sveta, zajedno sa 45 aerodroma i ima više od 180 miliona putnika.

Robna razmena Srbije i Francuske, prošle godine iznosila je 1,1 milijardu evra. I ove godine nastavlja da raste, tako da je od januara do maja već premašila pola milijarde evra. Robna razmene Srbije i Francuske od 2013. raste sedam do desest odsto godišnje. Na francusko tržište najviše izvozimo automobilske gume, zamrznute maline i višnje. A iz te zemlje najviše uvozimo lekove, automobile i neke hemijske sirovine. Francuska je među najvećim investitorima u našoj zemlji.

Prema podacima PKS-a, francuske investicije beleže 1,5 milijardi evra ulaganja u srpsku privredu. Sektori koji najviše interesuju francuske investitore jesu energetika, infrastruktura, poljoprivreda i hemijska industrija.

Među kompanijama,  koje posluju u Srbiji, su i najveće kompanije "Michelin", "Suez", "Vinci", "Schneider Electric".   

Govoreći o bilateralnim odnosima, Makron je rekao da oni treba da dobiju novi dinamizam i sporazumi, koji su potpisani, to svedoče. Srbija i Francuska su potpisale 22 sporazuma.

Dve zemlje su potpisale dokumeta o proširenju saradnje u oblasti: pravosuđa, carina, javne administracije, obrazovanja, kulture i sporta.

Potpisan je i memoradumi o saradnji "Elektromereža Srbije" i francuskog operatora sistema, Beogradskih elektrana i "Sueza" za proizvodnju toplotne energije iz deponije Vinča, Beogradskog vodovaoda i kanalizacije i "Veolija", kao i tri memoranduma o razvoju vetroparkova i geotermalne energije u Vojvodini.

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!