Energetika

EMS: Kosovo neovlašćeno preuzimalo električnu energiju, zbog čega su kasnili satovi u Evropi

Akcionarsko društvo "Elektromreža Srbije" saopštilo je da su tačni navodi Evropskog udruženja strujnih mreža (ENTOS-E) da je sistemska frekvenca u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 gigavata električne energije. A krivac za to je kosovsko javno preduzeće za prenos električne energije (KOSTT).

Naime ENTOS-E je u saopštenju naveo: “Energetska devijacija potiče iz kontrolnog područja "Srbija, Makedonija, Crna Gora", odnosno SMM bloka, a naročito sa Kosova i iz Srbije. Odstupanja u napajanju dovela su do blagog smanjenja proseka električne frekvencije. Nedostajuća energija iznosi 113 gigavati. Pitanje je ko će da nadoknadi ovaj gubitak”.

U saopštenju "Elektromreža Srbije" se ističe da je krivac za to kosovsko javno preduzeće za prenos električne energije (KOSTT) koje je u januaru i februaru ove godine permanentno neovlašćeno preuzimalo neugovorenu električnu energiju iz sinhrone oblasti “Kontinentalna Evropa“.

Takvim ponašanjem KOSTT krši norme i standarde operativnog rada u sinhronoj oblasti "Kontinentalna Evropa", a krši i svoju obavezu samostalnog vršenja regulacije svoje podoblasti, odnosno balansiranja potrošnje i proizvodnje, unutar kontrolne oblasti “Elektromreže Srbije”.

"Budući da je EMS odgovorna za svoju kontrolnu oblast, koja uključuje i podoblast KOSTT, svi resursi kompanije usmereni su ka brzom i efikasnom rešenju tog problema", stoji u saopštenju. Navodi se da je, posle pritisaka relevantnih institucija, KOSTT od 3. marta prestao sa neovlašćenim preuzimanjem električne energije.

Evropsko udruženje strujnih mreža saopštilo je da od sredine januara na evropskom tržištu struje postoji "rupa u snabdevanju" od nekoliko stotina megavata, što ne može da ima veće posledice za potrošače. Te oscilacije, međutim, utiču na satove koji rade na struju i impulse dobijaju iz strujne mreže, jer uslovljavaju njihovo kašnjenje. “Konkretno, satovi od sredine januara akumulirano kasne nešto manje od 6 minuta”, kaže za "Novosti" portparol ENTSO-E Kler Kami.

Kašnjenje se ne odnosi na računare ili mobilne telefone, već na kvarcne satove. Da bi sistem pravilno funkcionisao, frenkvencija ne može da bude ispod 47,6 i iznad 52,4 herca. Iznad i ispod ekstremnih vrednosti, svi uređaji bi se automatski isključili. Prosečna frekvencija od sredine januara do danas iznosi 49,996 herca. To je razlog za šestominutni zaostatak električnih budilnika za stvarnim vremenom.

ENTOS-E obuhvata 43 organizacije iz 36 zemalja i regiona i ima različite sisteme, a trenutno je pogođen jedan njen segment, Kontinentalni evropski energetski sistem, koji obuhvata 25 zemalja, od Španije do Turske i od Poljske do Holandije. Na udaru nisu Velika Britanija ili, na primer, Skandinavske zemlje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!