Energetika

EPS ne planira izgradnju nuklearnih elektrana

“Elektroprivreda Srbije” u svojoj strategiji nema planove za izgradnju nuklearnih elektrana, izjavio je izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom u JP Elektroprivreda Srbije Dragan Vlaisavljević na međunarodnoj stručnoj konferenciji na temu „Trebaju li Srbiji nuklearke?”.

Prioritet Srbije treba da bude „izgradnja” elektro-energetske bezbednosti, a ne izgradnja nuklearnih elektrana, osnovna je poruka sa konferencije , koju je internet portal Balkan magazin organizovao u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije.

Ukoliko bi Srbija sada i donela odluku da gradi nuklearnu elektranu, prema rečima Vlaisavljević,a za realizaciju te investicije bi bilo potrebno 15 godina.

Napominje da moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana, ipak, ne znači i moratorijim na istraživanja, analize i obuke stručnjaka u toj oblasti.

„Elektroprivreda Srbije u svojoj strategiji nema planove za izgradnju nuklearnih elektrana i to je pitanje za nadležne državne organe”, ističe Vlaisavljević i kaže da je postojećom Strategijjom EPS-a, koja će uskoro biti objavljena, predviđena zamena kapaciteta na ugalj.

„EPS trenutno ima kapacitete termoelektrana na ugalj od oko 4.000 megavata i relativno dobro podešen sistem, a plan je da se do 2024. godine, uz gašenje nekih starih postrojenja i uvođenje novih tehnologija, podigne stepen korisnog dejstva na 38 odsto”, objašnjava on.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!