Energetika

EPS po profitu sedma kompanija u Jugoistočnoj Evropi

Devet preduzeća iz Srbije nalazi se među 100 najuspešnijih kompanija Jugoistočne Evrope po ukupnim prihodima i neto profitu, na novoj rang listi za 2016. godinu, koju desetu godinu uzastopno pravi regionalni poslovni portal "Seenews".

Najbolje rangirana srpska firma je JP “Elektroprivreda Srbije”, koja se sa 19. pozicije u 2015. godini popela na zavidno sedmo mesto, potisnuvši iza sebe hrvatsku INU, koja je pala sa prethodnog šestog na osmo mesto, prema podacima iz publikacije " "Top 100 companies South East Europe" dostavljene Tanjugu.

Naftna industrija Srbije (NIS) zauzela je poziciju broj 15, dok je kragujevački proizvođač automobila "Fijat Krajsler Automobili Srbija" na 26. mestu, a trgovinski lanac "Merkator S" na 39. Domaći telekomunikacioni gigant, “Telekom Srbija”, nalazi se na 57. mestu, ali je zanimljivo da se na listi deset najprofitabilnijih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope ova kompanija nalazi na 4. mestu sa stopom povrata od 16,19 odsto. Preduzeće “EPS Distibucija” ostvarilo je spektakularan skok od 37 mesta, "preletevši" sa 96. pozicije iz 2015. godine na 59. mesto na novoj rang listi.

“EPS Distribucija” i njena matična kompanija “Elektroprivreda Srbije” se nalaze na čelu posebne rang liste "Top 10 najdinamičnijih kompanija u 2017. godini", na kojoj, kako primećuje "Seenews" dominira Rumunija sa sedam učesnika, ali da su sve medalje uzele firme iz Srbije". Naime, prvo i drugo mesto zauzimaju elektroenergetski operater “EPS Distribucija” i “Elektroprivreda Srbije”, dok je privatna logistička grupa “Nelt” na trećem mestu, navodi se u obimnog publikaciji.

Kako se precizira, “EPS Distribucija” je zabeležila 64-procentni rast prihoda u 2016. godini na godišnjem nivou, dok je “EPS” ostvario rast od 54 odsto, zahvaljujući restrukturiranju poslovanja, koje se sprovodi na osnovu trogodišnjeg plana koji je Vlada Srbije usvojila 2015. godine kako bi poboljšala efikasnost energetskog sektora u zemlji.

Izvor: Tanjug

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!