Energetika

EPS se zadužuje za 80 miliona evra za izgradnju vetroparka

Država bi trebalo da da garancije za zaduženje EPS-a od 80 miliona evra kod nemačke Razvojne banke KfW za projekat obnovljive energije "Kostolac - vetropark", predviđeno je zakonom, koji će parlament razmotriti na novoj sednici, koja počinje u sredu 11. aprila.

Davanje garancije “Elektroprivredi Srbije” za projekat vetroparka predviđeno je državnim budžetom za 2018. godinu.

Zajam je odobren na 15 godina, a fiksna kamatna stopa iznosi 0,85 odsto. Period počeka je četiri godine, tako da će se glavnica otplaćivati u 23 polugodišnje rate, s tim što prva rata glavnice dospeva na plaćanje 30. decembra 2021. godine, a poslednja 30. decembra 2032. godine.

Provizija za organizovanje posla je 0,75 odsto iznosa zajma i plaća se jednokratno, a provizija na neiskorišćeni iznos zajma je 0,25 odsto godišnje. Predviđeno je da se troškovi kamate i provizije na neiskorišćeni iznos zajma plaćaju polugodišnje, 30. juna i 30. decembra svake godine.

U obrazloženju predloženog zakona za davanje garancije navodi se da je realizacija Projekta u skladu sa Nacionalnim akcionim planom za obnovljive izvore energije, kako bi se dostigao obavezujući cilj Srbije, koji se odnosi na učešće udela obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije 2020. godine od 27 odsto.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!