Saobraćaj i transport

“Etihad” povlači menadžment iz aviokompanije “Air Serbia”?

“Etihad” će u narednim danima objaviti da neće obnoviti menadžerski ugovor sa aviokompanijom “Air Serbia”, koji ističe na kraju ove godine, preneo je specijalizovani portal Exyuaviation.

To znači da će svi najviši rukovodioci srpsko-arapske aviokompanije biti povučeni, a da će upravljanje kompanijom “Air Serbia” ponovo biti prepušteno Vladi Srbije. Očekuje se da će “Etihad” zadržati svoj vlasnički udeo od 49 odsto u zajedničkoj kompaniji.

Nakon što su Vlada Srbije i avio-prevoznik iz Emirata sklopili ugovor po kojem je “Etihad” postao suvlasnik nekadašnjeg JAT-a, dogovoreno je i da u narednih pet godina firmom na osnovu menadžmentskog ugovora upravlja “Etihad”. Taj ugovor ističe 1. januara 2019. godine, ako do tada ne bude obnovljen, a “Etihad” je već propustio rok u kojem je trebalo da traži produženje ugovora da je hteo.

Istekom ugovora, “Air Serbia” će ostati bez generalnog direktora, finansijskog i operativnog direktora, kao i drugih rukovodilaca.

Kako prenosi Exyuaviation, povlačenje “Etihad”-ovog menadžmenta koincidira sa odlukom da se u januaru vrati upravljanje prihodima i planiranje linija iz Abu Dabija, gde se te odluke sada donose, u Beograd.

Ovo može ukazivati na to da je “Etihad” još pre nekog vremena odlučio da ne želi više da upravlja kompanijom “Air Serbia”.

Podsetimo da je kompaniju “Air Serbia” krajem prošle godine napustio generalni direktor Dane Kondić, koji je kompanijom upravljao od njenog osnivanja, a da je prethodno iz “Etihada” otišao dugogodišnji direktor Džejms Hogan, kreator neuspešne strategije ulaska u posrnule evropske avio-kompanije. “Air Serbia” je već duže vreme na oštroj silaznoj putanji, uz velike gubitke koje pokrivaju državne subvencije, snižavanje kvaliteta usluga (bez hrane i pića u osnovnim tarifama) i tiho otkazivanje narudžbine 10 novih aviona erbas A320NEO.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!