Energetika

EU 5. februara o gradnji gasovoda u Srbiji?

Srbija ima velike šanse da dobije dozvolu od Energetske zajednice za nastavak gradnje “Turskog toka”, od bugarske do mađarske granice, što bi našoj zemlji donelo velike prihode od tranzita ruskog gasa, o čemu bi EU trebalo da odlučuje 5. februara sledeće godine.

Zajednička srpsko - ruska kompanija “Gastrans” pokrenula je proceduru za izgradnju “Turskog toka” kroz Srbiju, a stručnjaci, uz podsećanje da je EU 2014. godine stopirala projekat realizacije “Južnog  toka”, rekli su Tanjugu da se ovog puta EU, najverovatnije, neće isprečiti gradnji gasovoda.

“Južni tok” je obustavljen zbog primene tzv. Trećeg energetskog paketa EU, koji predviđa da ne može da bude isti vlasnik gasa i gasovoda.

Mešovita kompanija “Gastrans”, koja će graditi gasovod u Srbiji je u 51 odsto vlasništva “Gasproma”, a 49 odsto “Srbijagasa”.

Zato je Savet Agencije za energetiku Srbije u oktobru doneo odluku o izuzeću "Magistralnog gasovoda granica Bugarske - granica Mađarske” od Trećeg energetskog paketa EU.

Energetska zajednica je krajem novembra tražila od Agencije za energetiku Srbije (AERS) da do 5. decembra dostavi dodatne informacije, što je i učinjeno i da sada Energetska zajednica ima rok od dva meseca odnosno do 5. februara da dostavi svoje mišljenje da li će to prihvatiti.

U Energetskoj zajednici kažu da je postupak izuzeća nove gasne infrastruture, kao što je interkonektor, regulisan Trećim energetskim paketom u EU i u Energetskoj zajednici.

Naša zemlja je preuzela obaveze iz Trećeg energetskog paketa Zakonom o energetici iz 2014. godine.

Srbija je, u međuvremenu, pripremila i u skupštinsku proceduru uputila Predlog izmena i dopuna zakona o eksproprijaciji i pribavljanju dokumentacije za izgradnju sistema za transport prirodnog gasa "Južni tok", kojim se menja naziv "sistem za transport prirodnog gasa Južni tok" nazivom "magistralni gasovod granica Bugarske - granica Mađarske". Cilj izmena i dopuna tog zakona je da se ubrza postupak eksproprijacije i izdavanja dozvola potrebnih za sprovođenje tog projekta.

Srbija troši oko 2,5 milijarde kubika gasa godišnje i u slučaju tranzita ruskog gasa, pored velikih prihoda od tranzitnih taksi, mogla bi da uzme gasa koliko god joj bude potrebno.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!