Trgovina

EU izuzeta od američkih uvoznih taksi

Evropska unija i više drugih zemalja za sada su izuzete od taksi na uvoz čelika i aluminijuma u SAD, rekao je američki predstavnik za trgovinu Robert Lajthajzer.

"Tu su zemlje NAFTA, i znamo koje su one (Kanada i Meksiko). Tu je Evropa, Australija, Argentina i Brazil. I da ne zaboravim Južnu Koreju s kojom pregovaramo", rekao je Lajthajzer Kongresu, na pitanje o izuzećima.

Američka vlada je pokrenula proces zahteva za izuzeće od taksi od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum, koje je predsednik SAD Donald Tramp objavio 8. marta. Lajthajzer je naveo da će za sve zemlje, koje podnesu zahtev za izuzeće takse biti suspendovane dok se zahtev ne ispita.

Više evropskih zvaničnika, među kojima i komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom, prethodnih dana je boravilo u Vašingtonu da bi tražili izuzeće za EU.

Malmstrom je pred Evropskim parlamentom, a pre Lajthajzerovog pojavljivanja pred Kongresom, rekla da očekuje izuzeće za EU, ali da još uvek ne može biti sigurna u to.

Odluka SAD da uvedu takse povećala je pretnju trgovinskog rata, budući da je EU zapretila uzvratnim taksama na više američkih proizvoda.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!