Propisi

EU kaznila “Philips” i još tri kompanije sa 111 miliona evra

EU navodi da su kompanije učestvovale u "održavanju fiksnih ili minimalnih cena za dalju prodaju", tako što su ograničavale njihovim online trgovcima da odrede svoje maloprodajne cene.

Evropska komisija kaznila je sa ukupno 111,2 miliona evra kompanije “Philips”, “Pioneer”, “Asus” i “Denon & Marantz” zbog dogovaranja cena u online prodaji, saopšteno je iz Brisela. Evropska komisija je u februaru prošle godine pokrenula istragu u te četiri kompanije u sklopu suzbijanja ograničenja u prekograničnoj online prodaji, poput ograničavajućih ponuda na osnovu lokacije klijenta ili njegove nacionalnosti.

U saopštenju EK navodi se da su četiri kompanije učestvovale u "održavanju fiksnih ili minimalnih cena za dalju prodaju", tako što su ograničavale njihovim online trgovcima da odrede svoje maloprodajne cene za potrošačku elektroniku u širokoj primeni, poput kuhinjskih uređaja, prenosnih računara i hi-fi proizvoda.
Odluka EK da kazni spomenute evropske kompanije usledila je nakon što je prošle nedelje odredila rekordnu kaznu od 4,34 milijardi evra američkoj internetskoj kompaniji “Google” zbog nezakonitih ograničenja na mobilnim uređajima s operativnim sistemom Android.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!