Propisi

EU odobrila pripremne mere za Bregzit

EU je odobrila pripremne mere za Bregzit kako bi ublažila finansijski udarac radnicima u ostalim zemljama u bloku u slučaju da Britanija ode bez dogovora.

Finski ministar zapošljavanja Timo Haraka izjavio je da će te mere obezbediti da oni koji izgube posao zbog tvrdog Bregzita ne budu iznevereni.

Finska trenutno predsedava Evropskoj uniji. Mere će omogućiti takvim radnicima finansijsku pomoć iz fonda koji pomaže građanima EU koji izgube posao kao rezultat velikih strukturnih promena u obrascima svetske trgovine.

Bregzit bez dogovora ispunjava standarde za dobijanje pomoći iz Evropskog fonda za prilagođavanje globalizaciji.  

EU je saopštila da će bilo kakav predlog britanskog premijera Borisa Džonsona ozbiljno proveriti pre nego što kaže da li je dostojan da bude osnova za buduće razgovore o odlasku Velike Britanije iz EU.

Evropska komisija je navela u saopštenju da će kada dobije predlog proveriti njegovu objektivnost u smislu poznatih kriterijuma, koji uključuju da li on sprečava postojanje čvrste granice na irskom ostrvu, da li čuva saradnju Republike Irske i Severne Irske i poštuje li pravila EU o trgovini preko granica.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!