Energetika

EU odobrila sredstva Srbiji za gasnu interkonekciju sa Bugarskom

U Briselu je potpisan ugovor "težak" 97 miliona evra, kao deo Instrumenta pretpristupne pomoći Srbiji za 2017. godinu.

Dokument su parafirali ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i komesar za pristupne pregovore Johanes Han. Novac će biti iskorišćen za energetiku i zaštitu živote sredine, kao i za učešće u programima EEEU - "Cosme", "Horizon 2020" i "Erazmus".

Ministraka Joksimović je prilikom potpisivanja dela IPA za 2017. naglasila da će tih 97 miliona evra biti namenjeni za važne razvojne projekte i održivi razvoj Srbije.

"Najznačajniji deo ovog paketa od 49,6 miliona evra je namenjeno za finansiranje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske. To je jedan od najznačajnih projekta koji bi trebalo da podrži energetsku diversifikaciju u Srbiji, stabilnost u snabdevanju i jačanje gasne infrastrukture, poručila je Joksimovićeva.

Drugi deo sredstava, preko 28 miliona evra, biće usmereno na projekte u oblasti životne sredine - upravljanje otpadnim vodama u Brusu i Blacu. Deo novca biće iskorišćen za sistem previčišćavanja otpadnih voda u Kraljevu, kao i na brojne projekte iz oblasti životne sredine, separacije otpada za 19 opština u Srbiji.

Joksimovićeva je naglasila da, i pored pažnje koju poslednjih dana dobijaju političke stvari koje opterećuju evrointegracioni put Srbije, zemlja nastavlja da bude fokusirana na sopstveni razvoj, prenosi Tanjug.

Ona je izrazila nadu da će evropski put Srbije nastaviti stabilan tempo u idućim godinama i doneti boljitak građanima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!