Poresko savetovanje

EU počinje sa naplatom PDV-a za elektronsku trgovinu van EU

Kako bi se pomoglo evropskim trgovcima ukida se povlastica kojom su kupci robe vrednosti do 22 evra koja je stizala van EU bili oslobođeni plaćanja poreza

Evropska unija od sledeće godine uvodi nova pravila u sistem naplate PDV-a za  elektronsku trgovinu van EU. Kako bi pomogla evropskim e-trgovcima ukida se povlastica kojom su kupci robe vrednosti do 22 evra van granica EU bili oslobođeni plaćanja poreza.

Kako su preneli evropski mediji, stručnjaci Komisije EU  smatraju da je oslobađanje plaćanja PDV-a trgovce van EU stavljalo u povlašćeni položaj u odnosu na evropsku konkurenciju.

To, naravno, nije jedini razlog. Ukidanje ove povlastice na pakete male vrednosti komisija pravda time što je kontrolom ustanovljeno da se u ovim paketima uglavnom kriju skuplje pošiljke iz Kine koje su lažno deklarisane. 

Kako je preneo „Večernji list”, od sledeće godine bi  ova novina trebalo da zaživi na nivou čitave EU dok je ovo samo deo velike reforme PDV-a koja će postepeno stupiti na snagu do 2021. godine, a sve u cilju olakšavanja trgovine unutar unije.  Međutim, jasno je da se iza ovakve odluke krije konkretnija računica. Komisija je već procenila da bi domaći e-trgovci godišnje uštedeli oko pet milijardi evra, dok se pretpostavlja da će oporezivanje paketa male vrednosti u budžete država članica inkasirati oko milijardu evra. I sve to preko leđa potrošača koji su kupovali jeftine „sitnice” preko interneta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!