Propisi

EU razmatra poresku reformu zbog “Google”-a

Ministri finansija Evropske unije treba da razgovaraju o promenama poreskih propisa kako bi tehnološki giganti poput “Goole”-a ili “Facebook”-a bili obavezani na plaćanje viših poreza u Evropi, piše u jednom dokumentu EU u koji je imala uvid agencija AFP.

Evropski regulatori postaju sve oštriji prema američkim tehnološkim giganatima za koje smatraju da stiču preveliku moć, a pod istragom EU će se naći i "Amazon" i “Apple”.

"Hitno treba zatvoriti gep u međunarodnim poreskim propisima kako bi se osiguralo fer oporezivanje dobiti preduzeća koja posluju digitalnoj sferi", navodi se u dokumentu EU pripremljenom za sastanak ministara finansija u Estoniji 15. septembra, a u koji je uvid imala francuska agencija.

Dokument je sastavila vlada Estonije, koja trenutno predsedava EU i koja se smatra digitalnim liderom u Evropi.

U njemu se osuđuje aktuelno stanje u Evropi u kojoj države EU imaju pravo oporezivanja multinacionalnih kompanija kada su one "fizički prisutne" na njihovoj teritoriji. Umesto toga, prema predlogu, velike digitalne kompanije bi bile u obavezi da plaćaju porez na dobit u zemljama u kojima je ostvaruju, a ne samo tamo gde su prisutne.

Mnoge digitalne platforme, koje posluju u EU imaju sedište u Irskoj koja im nudi režim niskih korporativnih poreza, što omogućava internet giganatima da izbegavaju veću poresku stopu u drugim zemljama članicama unije.

 

Izvor: Tanjug

 

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!