Trgovina

EU sprema kontramere zbog uvoznih taksi u SAD

Evropska unija, Meksiko i Kanada oštro su kritikovali odluku Vašingtona da tim zemljama uvede uvozne takse na čelik i aluminijum i najavile kontra mere.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je da uvodi takse na uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije, Kanade i Meksika. Ministar  trgovine SAD Vilbur Ros rekao je da će tarife na uvoz čelika biti 25 odsto, a na uvoz aluminijuma 10 odsto.

Predsednk Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je "potpuno neprihvatljivo da jedna zemlja uvodi jednostrane mere kad je reč o svetskoj trgovini" i dodao da uskoro očekuje "kontra mere" Evrope, navodi Asošiejted pres.

"Ovo je protekcionizam, prosto i jednostavno", rekao je Junker.

Meksiko je naveo da će na Trampove takse odgovoriti uvođenjem carina na uvoz brojnih američkih proizvoda, među kojima su, između ostalog, svinjetina, jabuke, grožđe, sirevi i čelik. Ministarstvo ekonomije Meksika saopštilo je da je pravdanje odluke o taksama razlozima nacionalne bezbednosti neprikladno i da nove američke takse pogađaju strateške sektore u Severnoj Americi, uključujući automobilsku i avionsku industriju i elektroniku.

I premijerka kanadske provincije Ontario Ketlin Vin osudila je odluku Trampa kog je nazvala "siledžijom", a nove američke takse "besmislenim i neopravdanim".

Vin je rekla da Kanada mora da pošalje signal Trampu da "neće biti njegov otirač". Dodala je da jedini način za suprotstavljanje nasilniku jeste da se ustane i uzvrati i pozvala Kanadu da preduzme brze i oštre uzvratne mere pošto će Trampov potez naneti udarac radnim mestima u SAD i Kanadi.

Francuska je saopštila da s Nemačkom i evropskim vlastima radi na "čvrstom i jedinstvenom odgovoru" na uvođenje novih američkih taksi. Savetnik francuskog predsednika Emanuela Makrona rekao je za Asošiejted pres da je Francuska "ekstremno mobilisana" povodom tog odgovora, prenosi Beta.

Nemačka vlada je kritikovala uvođenje novih američkih taksi kao "nezakonit" čin.Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel ukazao je na "opasnost spirale eskalacija" koja bi mogla svima da naškodi.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas osudio je uvođenje taksi na čelik i aluminijum, navodeći da je EU "spremna da reaguje kontra merom". Mas ima podršku nemačkih poslovnih udruženja koja odbacuju nove takse Trampove administracije.

Nemačko udruženje automobilske industrije VDA nazvalo je "nerazumljivom" odluku o uvođenju taksi.

Nemačko udruženje stranih trgovaca BGA saopštilo je da je Trampova odluka "crni trenutak za transatlantske odnose" i da "duboko žali zbog nerazumnog stava predsednika Trampa i njegovih posledica". Udruženje poziva EU da odgovori u skladu sa zakonom kako bi se sprečilo dalje slabljenje globalne trgovine.

Velika Britanija je navela da je "duboko razočarana" odlukom Vašingtona i da ta zemlja i druge članice EU, kao bliski saveznici SAD, treba trajno i u potpunosti da budu izuzete od uvoznih taksi.

Američke kompanije u Evropi zaprepašćene su Trampovom odlukom i zabrinute da bi ona mogla da dovede do trgovinskog rata. Direktorka Američke trgovinske komore pri EU Suzan Dejndžer navela je da se američke kompanije u Evropi protive tom potezu Vašingtona.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!