Trgovina

EU uvela takse na američku robu vrednu 3,4 milijarde dolara, Tramp najavljuje nove carine

Evropska unija uvela je tarife za američku uvoznu robu vrednu 3,4 milijardi dolara, u znak odmazde za dažbine koje je Trampova administracija nametnula na uvozni evropski čelik i aluminijum.

Tarife su uvedene na širok spektar američkih proizvoda, među kojima su američki viski (burbon), motori "Harli Dejvidson" i sok od pomorandže, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Na većinu proizvoda iz SAD, kao što su cigarete, brusnice i kikiriki puter, primenjivaće se tarifa od 25 odsto, dok će za pojedine proizvode, poput obuće, određene odeće i veš mašina, važiti carina od 50 odsto.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je izjavio da su tarife SAD uvedene Evropskoj uniji u suprotnosti sa "svakom logikom i istorijom", i da će EU uraditi ono što je potrebno za uravnoteženje svoje pozicije u transatlantskoj trgovini.

"Odluka Sjedinjenih Država da uvede tarife ide protiv poverenja. Ona u stvari ide protiv svake logike i istorije. Naš odgovor mora biti jasan, ali odmeren", rekao je Junker u obraćanju irskom parlamentu.

Američki predsednik Donald Tramp je ubrzo odgovorio i zapretio je uvođenjem 20-procentnih carina na uvoz svih automobila proizvedenih u EU.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!