Berza

Evro na najnižem nivou u poslednjih šest nedelja

Evro je pao na šestonedeljni minimum nakon izjave poslanika vladajuće koalicije da bi većina problema Italije bila rešena ako bi se ponovo uvela lira.

To je izazvalo veliku rasprodaju jedinstvene valute na tržištu.

Evro je, takođe, oslabio u odnosu na sigurni jen i švajcarski franak, dok je dolar ojačao na jednomesečni maksimum jer su investitori prvobitno nagomilali, a potom rasprodali rizičnu imovinu kao što su akcije.

Ipak, ni to nije uspelo da smanji pritisak na evro, koji je pao na 1,1505 dolara, što je najslabiji nivo od 21. avgusta.

U odnosu na jen, evro je izgubio skoro jedan procenat i trgovao se na nivou od 130,7 jena, pre nego što se oporavio, a takođe je pao za 0,6 procenata prema švajcarskom franku i trgovao se na nivou od 1,1313 franaka.

Dolarski indeks se povećao za 0,4 procenta na 95,693 poena, što je šestonedeljni maksimum. Prema japanskoj valuti, dolar je pao 0,2 procenta na 113,78 jena, prenosi Tanjug.

Funta, pogođena kako padom zabeleženim na većini tržišta, tako i najnovijom nervozom vezanom za Bregzit, skliznula je za 0,7 procenata na minimum od čak 1,2941 dolar.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!