Trgovina

Evrokomore protiv taksi koje je uvela Priština

Evrokomore su protiv protekcionistickih mera poput odluke Prištine kojom je uvedena carina na robu iz Srbije i BIH i zatražile su od evropskih institucija podršku u rešavaju ovog problema.

To  je u nakraćem  stav najveće evropske poslovne asocijacije koja okuplja 46 nacionalnih komora sa više oko 20 miliona privrednika, a koji je Kristof Lajtl, prvi čovek Evrokomora, izneo u odgovoru na pismo Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije i člana Predsedništva Evrokomore.

„Evrokomora podržava otvorena tržišta i protiv je protekcionizma. Dakle, podržavamo dobre trgovinske odnose između naših partnera“, piše Lajtl.

 Predsednik Evrokomore i dugogodišnji predsednik Privredne komore Austrije ukazuje da „trgovina igra važnu ulogu u promovisanju mira, slobode i ekonomskog prosperiteta na Zapadnom Balkanu i da je stabilnost u ovom regionu veoma važna i za  Austriju i za EU“.

 Stoga je EU, kaže, već „tražila od Kosova da povuče uvozne carinske tarife i u bliskom je kontaktu sa svim stranama kako bi se razmatrali neophodni koraci za dalji napredak“.

 Čadež se više puta od uvođenja kosovske takse obraćao evropskim institucijama, uključujući i Evrokomoru i najuticajnije evropske komore pojedinačno, ukazujući na posledice odluke institucija u Prištini i apelujući na briselske  zvaničnike za podršku u ukidanju takse. Takođe, već dan posle prve kosovske odluke boravio je u Beču, gde je razgovarao sa aktuelnim predsednikom Privredne komore Austrije Haraldom Marerom i o problemu obavestio najviše predstavnike austrijskog Ministarstva za privredu i digitalizaciju

 Lajtl u  današnjem pismu obaveštava Čadeža da je i lično uputio pismo komesaru Johanesu Hanu i zatražio njegovu podršku u konkretnom slučaju. Takođe, na predlog  austrijske privredne komore, Austrija je ovo pitanje  još u novembru iznela Savetodavnoj grupi za pristup tržištima (MAAC) i pozdravlja napore Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) da se pronađu rešenja koja idu u prilog slobodnoj trgovini. 

Austrija takođe, po rečima Latla, ohrabruje Komisiju i EEAS da nastave da tim aktivnostima.

“Nastavićemo da pomno pratimo ovo pitanje”, ističe Lajtl i iznosi uverenje da će se trgovinski odnosi između Srbije i Kosova uskoro normalizovati.
 
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!