Industrija

Fabrika IMI u Nišu biće uključena u razvoj autonomnih vozila

Filipinska kompanija IMI, koja je otvorila fabriku u Nišu, bavi se i razvojem tehnologije za autonomno upravljanje vozilima.

"Značajna promena se trenutno dešava u automobilskoj industriji, na dva polja. Prvo se odnosi na razvoj električniih vozila, a drugo na razvoj autonomnog upravljanja vozilima (bez vozača)", rekao je generalni direktor Artur Tan za Tanjug.

Kaže da je IMI uključen u oba segmenta i da će važan deo proizvodnje te kompanije u Evropi ali, kako očekuje, i fabrike u Nišu biti uključen u taj razvoj.

U fabrici, koja je izgrađena na 14. 000 metara kvadratnih, biće zaposleno oko 1. 250 radnika do 2027. godine, među kojima će biti 500 inženjera.

Investicija u Niškoj Banji je vredna više od 33 miliona evra i u fabrici će se proizvoditi elektronske komponente za automobilsku i industriju informacionih tehnologija u Evropi i zemljama gde IMI imaju svoje proizvodne pogone i poslovne partnere. "Tražili smo mesto za novu fabriku i razmatrali smo više od 80 potencijalnih lokacija. Imali smo smo listu kritetrijuma, na primer, da to bude grad sa političkom stabilnošću, razvijenim obrazovanjem, tehnološkim univerzitetom, obučenom radnom snagom, logistikom i slično. Kad smo sve te faktore uzeli u obzir Niš se pojavio kao lokacija za našu novu fabriku", naveo je Tan.

Navodi da je fabrika IMI u Niškoj Banji tek startovala, da su vrlo konzervativni sa procenama zbog aktuelnih globalnih kretanja u auto - industriji i prisutnog usporavanja.

Rekao je da uprkos tome elektronske komponente za automobilsku industriju nastavljaju da beleže veoma brz rast i zato očekuje da će se to odraziti i na poslovanje niške fabrike.

Tan dodaje da će se fabrika razvijati po planu, u tri faze. IMI posluje u sastavu svetski poznate kompanije Ajala.

Kompanija IMI proizvodi preciznu elektroniku za vozila, poznatiju kao EMS sistemi. Posluje u osam zemalja i zapošljava oko 17.000 radnika.

Kompanija IMI je osnovana na Filipinima 1980. godine, a evropski ogranak 1997. u Bugarskoj.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!