Propisi

FATF: Srbija i dalje rizična zbog pranja novca

Međudržavno telo za borbu protiv pranja novca (FATF) objavilo je da se Srbija i dalje nalazi na listi zemalja sa "strateškim manjkavostima" u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Na listu te međunarodne organizacije Srbija je stavljena u februaru ove godine. Sada je FATF revidirao listu zemalja koje predstavljaju rizik za međunarodni finansijski sistem i sa nje su skinuti Irak i Vanuatu, ali ne i Srbija.

U svom poslednjem izveštaju FATF navodi da je neophodno da Srbija nastavi sa implementacijom akcionog plana za rešavanje strateških nedostataka u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, prenosi Insajder.

FATF ističe da su napravljeni pomaci, ali ponavlja pojedine preporuke koje su istaknute i u izveštaju iz februara, poput uspostavljanja boljeg nadzora nad advokatima, neophodnosti praćenja politički eksponiranih lica i elektronskih transfera novca u skladu sa FATF standardima.

Posebno je naglašeno da država mora da demonstrira primenu postojeće zakonske regulative.

Od februara do danas sa liste rizičnih zemalja su skinuti Irak i Vanuatu, a na njoj su, pored Srbije, trenutno i Etiopija, Pakistan, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago, Tunis i Jemen.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!