Industrija

“FCA” i “Peugeot” formiraju kompaniju – četvrtu po veličini u autoindustriji

Kompanije “Fiat Chrysler Automobiles” i “Peugeot PSA” saopštili su da će udružiti snage putem razmene akcija na osnovu ulaganja "pola-pola".

Tako će formirati četvrtu po veličini svetsku grupaciju u sektoru proizvodnje automobila, javlja Rojters.

Upravni odbori dveju kompanija dali su ovlašćenja svojim timovima da okončaju razgovore i zaključe obavezujući memorandum o razumevanju u narednim nedeljama, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih proizvođača automobila. Predsednik “Fiat Chrysler”-a Džon Elkan će predsedavati udruženoj grupi, dok će glavni izvršni direktor “Peugeot”-a Karlos Tavares biti njen generalni direktor.

Dogovor dolazi u trenutku kada se proizvođači automobila suočavaju sa globalnim padom tražnje i nastoje da razviju tehnološki naprednije, čistije modele automobila kako bi ispunili sve oštrije propise protiv zagađenja vazduha, prenosi Tanjug.

Procenjuje se da će ovo spajanje, kada bude završeno, generisati sinergiju od 3,7 milijardi evra godišnje, bez ikakvog zatvaranja pogona, navodi se u saopštenju.

Pre zaključenja ugovora, FCA će svojim akcionarima isplatiti specijalnu dividendu od 5,5 milijardi evra i podeliti im akcije u svojoj robotičkoj jedinici Komau, dodaje se dalje.

“Peugeot” će svojim deoničarima podeliti 46 odsto akcija u svojoj fabrici za proizvodnju auto-delova Foresija.

Udružena grupa, čije će sedište biti u Holandiji, imaće Upravni odbor od 11 članova. Šest članova će biti iz “Peugeot”-a, uključujući glavnog izvršnog direktora Tavaresa, a među preostalih pet iz FCA biće predsedavajući Elkan.

Akcije zajedničke kompanije će biti listirane na berzama u Parizu, Milanu i Njujorku.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!