Industrija

Filip Moris – globalno ime za duvansku industriju

Istorija međunarodno poznate duvanske kompanije počinje od trenutka kada je Filip Moris, prodavac duvana i uvoznik finih cigara osnovao jedinu radnju duvana i cigareta 1847. godine u Bond ulici, u Londonu.

Filip Moris je rođen 1835. godine u Vajčapelu, u porodici emigranta iz Nemačke, koji je, po dolasku u Britaniju, preuzeo ime Bernard Moris. Porodica Moris je 1847. godine otvorila radnju u Londonu i proizvela svoju prvu cigaretu 1854. godine. Već 1870. firma je proizvodila cigarete „Filip Moris Cambridge“ i „Filip Moris Oxford Blues“.

Filip Moris je umro od raka 1873. godine, njegov brat Leopold i supruga su nasledili posao. Već 1881. godine ova kompanija je postala uspešna i poznata. Leopold Moris je 1885. godine sa Džozefom Grunebaumom osnovao „Filip Moris & Company and Grunebaum, Ltd“, da bi već 1887. godine, ovaj partnerski odnos raskinut a kompanija preimenovana u „Filip Moris & Co. Ltd“. „Filip Moris & Co. Ltd.“ u Njujorku.

Godine 1894, Filip Moris su najvećim delom kontrolisali Vilijem Kurtis Tomason i njegova porodica, sve dok kompaniju nisu preuzeli poverioci. Šest godina nakon preuzimanja kompanije od strane poverioca, „Filip Moris“ je imenovan za prodavca duvana za kralja Edvarda VII. Džordž Ekmejer je uvozio i prodavao engleske cigarete u Sjedinjenim Državama. On je 1902. godine osnovao „Filip Moris & Co. Ltd.“ u Njujorku, pri čemu je vlasništvo podeljeno u odnosu 50 prema 50 između britanskih i američkih partnera. Kompanija je u tom perodu prodavala cigarete marke: „Filip Moris“, „Blues“, „Cambridge“, „Derby“ i jednu, koja je dobila ime po ulici u kojoj se nalazila londonska fabrika, „Marlborough2“.

Kompanija je 1929. godine kupila fabriku u Ričmondu u Virdžiniji, gde je počela svoju proizvodnju u SAD-u. Već 1944. godine kompanija je kupila postrojenja i objekte „Axton-Fisher“ u Louisvilu, u Kentakiju. Grupa investitora, koju je predvodio A.P Gianini, osnivač „Bank of America“ je kupila „Axton-Fisher Tobacco Company“ 1942. godine. Kompanija je neuspešno pravila nove Fleetwood cigarete, koje su bile glavni rival „Lucky Strike“-u, „Camel“-u i „Chesterfield“-u. Prvi veliki partner van SAD-a je bio Philip Morris Ltd. (Australija).

Širenje „Filip Morisa“ na druge sektore

Sredinom 50-ih, kompanija je postala deo američke kulture i nakon toga osnovan je „Philip Morris International“, koji je bio namenjen proizvodnji i distribuciji cigareta širom sveta. Prva kompanija koju je „Filip Moris“ kupio, a nije bila u duvanskoj industriji, bila je Milprint and Nicolet Paper Co. Milvoki, 1957. godine. Kombinovanjem Milprint, Inc.; Nicolette Paper Co. i Polymer Industries Inc. je stvorila the Industrial Products Division Philip Morris 1965. godine.

Godine 1964, izdat je opšti zakon o pušenju i zdravlju. Savezni zakon o označavanju cigareta stupio je na snagu 1966. godine u SAD-u, čime su sve kompanije  cigareta bile dužne da stave oznaku upozorenja na svim paklicama cigareta. „Filip Moris Inc.“ i tri operativne kompanije: „Filip Moris Domestic“, „Filip Moris
International“ i „Filip Moris Industrial“ su stvorene kada je „Filip Moris“ odlučio da reorganizuje svoju korporativnu strukturu, 1967. godine. Nakon godinu dana, pošto je „Filip Moris Domestic“ stvoren, promenio je ime u „Filip Moris SAD“. „Filip Moris“ je preuzeo „The Miller Brewing Company“ do 1970. godine. Tri godine kasnije.

„Miller Brewing Company“ se pomerila sa sedmog na peto mesto među američkim pivarama i oborila rekord u prodaji te godine. Samo sedam godina, nakon što je „Filip Moris“ kupio Miller, ta kompanija je došla na 3. mesto među američkim pivarama i ostvarila najveći godišnji rast u pivskoj industriji. Godine 1978. Džordž Vajsman je postavljen za predsedavajućeg i CEO u „Filip Moris Inc.“, a 1983. je kompanija objavila izveštaj o prihodu od 13 milijardi dolara i zaradi u iznosu od 904 miliona dolara, i to 30 godina za redom. Kompanije je 1984. godine dobila novog predsednika i CEO, Hamiša Maksvela, da bi već naredne godine
celokupan korporativni okvir reorganizovan, pri čemu je „Filip Moris Companies Inc.“ postala matična kompanija „Filip Moris Inc.“-a.

Kompanija je prošla kroz najveću akviziciju u američkoj istoriji koja nema veze sa naftom, kada je „Filip Moris“ preuzeo „General Foods Corp.“ za 5.6 milijardi dolara. Pored toga, „Filip Moris“ je prva američka kompanija, koja je vukla najveći deo sredstava iz banaka, koje nisu američke. Dobro poslovanje je dovelo do toga da je prihod „Filip Morisa“ porastao za 50 procenata na 25,4 milijarde dolara, dok je neto zarada dostigla 1.5 milijardi dolara 1986. godine, zahvaljujući kupovini „General Foods“-a. „Kraft Inc.“ i „General Foods Corp.“ su spojene 1990. godine, kako bi se stvorila Kraft General Foods, koja je bila najveća kompanija hrane u SAD-u. Prihod „Filip Moris Cos.“ je porastao za 41 procenat, na skoro 45 milijardi dolara, dok je neto zarada skočila za 26 procenata, na skoro 3 milijarde dolara.

Popravljanje imidža

Godine 1998, industrija duvana je postigla dogovor sa državnim tužiocem, što je stavilo tačku na sve medicinske tužbe, koje su podignute protiv nje. Kompanija se složila da plaća oko 200 milijardi dolara u 46 država, za period preko 25 godina. Oni su, takođe, pristali na brojna marketinška ograničenja, uklanjanje bilborda sa reklamom duvana i zaustavljanje distribucije promotivnog materijala brendiranog duvana, kao što su majice i kačketi. Deo sporazuma je podrazumevao 1.5 milijardi dolara za istraživanja i programe, koji imaju za cilj prevenciju pušenja kod mladih. Philip Morris je zahtevao da svaka država, koja
je prihvatila deo sporazuma, posveti znatan deoprogramu za prevenciju pušenja kod mladih.

„Filip Moris“ je 1999. godine pokrenuo svoj korporativni sajt, dok je neoglašavanjem naporno radio da promeni percepciju javnosti kompanije koja je stvorena. U skladu sa tim, „Filip Moris“ je lansirao reklamnu kampanju od 100 miliona dolara na nacionalnoj televiziji u jesen 1999. godine, koja je u prvi plan istakla ljude koji rade u kompaniji i njene proizvode i programe. Reklamna emitovanja su, takođe, profilisala napor kompanije da nahrani gladne, ističući svoj angažman u pomoći žrtvama porodičnog nasilja, rad u zbrinjavanju žrtava masovnih nesreća, kao i napor da pomogne prodavcima da cigarete na dođu u ruke dece.

U jesen 2003, Philip Morris USA je preselio svoje sedište iz Njujorka u Richmond, Virdžinija. Kompanija "Filip Moris USA" se odvojila od kompanije Philip Morris International 2004. godine. Ovo je dovelo do pada potrebne proizvodnje cigareta zbog potrebe za izvoznim proizvodom. „Filip Moris“ 2009. godine ulazi u sporazum da osnuje zajedničko preduzeće sa „Swedish Match AB“, kako bi komercijalizovao “smoke-free” duvanske proizvode širom sveta, izvan Skandinavije i SAD-a, a 2010. godine najavljuje ugovor sa korporacijom „Fortune Tobacco“ na Filipinima. Da bi ujedinili svoje poslovne aktivnosti, formira se nova kompanija pod nazivom „PMFTC“.

Filip Moris – pionir revolucionarne ideje budućnosti bez duvanskog dima

Ova kompanije daje prognozu da će 2025. godine na svetu biti 1,1 milijarda pušača i da je, zbog pooštravanja regulatornog okvira, neophodno punoletnim pušačima ponuditi alternativu za štetne cigarete. Kompanija je zbog toga radikalno promenila viziju poslovanja i kao cilj postavila - budućnost bez duvanskog dima i zbog toga je počela da proizvodi duvanske proizvode koji su zamena klasičnim cigaretama.

Primera radi, kompanija mesecima radi na implementaciji proizvoda nazvanog „Ajkos“ - elektronskog uređaja koji radi na principu zagrevanja, a ne sagorevanja duvana, pri čemu zadržava ukus duvana i isti nivo nikotina kao kod pušenja cigarete, ali eliminiše nus pojave poput dima, pepela,
neprijatnog mirisa i negativnog uticaja na okolinu.

Da nije bilo inovativnog razmišljanja u kompaniji „Filip Moris“ i mogućnosti da se drži korak u brzim vremenima, kompanija ne bi opstala i bila ono što je danas - najveći potrošač pakovane robe na svetu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!