Energetika

“Fintel” ulaže 300 miliona evra u vetroparkove u Srbiji

Kompanija "Fintel energija", koja trenutno gradi vetropark "Košava 1" u Vršcu vredan oko 110 miliona evra, planira da u narednih pet godina investira u razvoj srpskih vetroparkova još 300 miliona evra.

"Do sada smo uložili 150 miliona evra i plan nam je da u sledećih pet godina tu cifru dupliramo", izjavio je  izvršni direktor ove kompanije Ticiano Đovaneti za Tanjug.

Kompanija planira i da izađe na Beogradsku berzu do kraja godine i tako ostvari prvu IPO (inicijalnu javnu ponudu akcija) u Srbiji posle 78 godina.

Ideja je da povećamo deonički kapital, ne da prodajemo akcije, već uvećavamo deonički kapital kako bismo privukli nove investitore i nastavili s našim investicijama na srpskom tržištu, objašnjava Đovaneti.

Ova srpska kompanija se nalazi u stoprocentnom vlasništvu italijanske kompanije “Fintel Energia Group” SpA, koja je listirana na Milanskoj berzi 2010. godine.

Ako odete u Vršac moći ćete da vidite više od 100 ljudi, koji rade na Košava projektu, 50 radi na izgradnji trafo stanice, a još stotinjak radi na izgradnji temelja za same mašine, navodi Đovaneti i kaže da turbine za Vetrenjače u Vršcu treba da stignu iz Danske u septembru, a do kraja 2019. igradnja vetroparka treba da bude završena.

Najveći projekat kompanije vetroelektrana Košava, 1. faza od 69 MW megavata je trenutno u izgradnji, kao i ostalih sedam vetroelektrana koje su planirane da budu izgrađene u narednim godinama.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!