Proizvodnja hrane i pića

Flaširane vode sadrže delove plastike

Nedavne analize i testiranje flaširane vode, velikih svetskih brendova, pokazala su da se u većini flašica nalaze sitni delovi plastike.

Studija je pokazala da se u 93 odsto flašica vode nalaze tragovi mikroplastike, međutim, stručnjaci iz Velike Britanije smatraju da je malo verovatno da one mogu da nanesu štetu potrošačima..

Testirano je 11 brendova iz 9 zemalja - Brazila, Kine, Indije, Indonezije, Kenije, Meksika, Tajlanda i Sjedinjenih Američkih Država, a pokazalo se da se u proseku nalazi 10 plastičnih čestica u jednom litru vode.

Za proizvodnju čepova za flašice se najčešće koristi polipropilen sa udelom od 54 odsto i najlon i drugi materijali koji su zastupljeni sa 16 odsto.

Ovo istraživanje je pokazalo i da se u flaširanoj vodi nalazi dvaput više plastičnih čestica u poređenju sa vodom sa česme, ali je, takođe, bitno napomenuti da "bar neke" kontaminacije mogu da dođu iz samog procesa flaširanja vode, a ne samo iz vode.

Istraživači su rekli da ove čestice mogu da se nađu u vodi jednostavnim otvaranjem flašice, jer je čep, kako navode, napravljen od polipropilena.

Iz Svetske zdravstvene organizacije su istakli da su u toku procene rizika, ali da do sada nema informacija o mogućem štetnom uticaju na zdravlje. Dodali su i da su svesni da je ovo istraživanje privuklo pažnju i zabrinulo veliki deo potrošača i država.

"Na osnovu trenutnih informacija, uključujući i procenu sigurnosti izloženosti mikroplastici iz hrane koju je pokrenula Evropska agencija za sigurnost hrane, malo je verovatno da su ove količine plastike u flaširanoj vodi štetne po potrošače", naveo je predstavnik Agencije za standarde prehrambenih proizvoda.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!