Industrija

“Ford” i “Volkswagen” razmatraju strateško partnerstvo

Konkurentske automobilske kompanije “Ford” i “Volkswagen” (VW) nalaze se u ranoj fazi razgovora o zajedničkom razvijanju niza modela komercijalnih vozila, odnosno "istražuju strateško partnerstvo" s ciljem jačanja konkurentnosti obe kompanije.

Naime, kako kompanije navode u izjavi, razmatrale su nekoliko zajedničkih projekata. Međutim, dodaju da saradnja ne bi uključivala zamene deonica ili bilo kakve sporazume o vlasničkom povezivanju ii umrežavanju.

Najveće “Ford”-ovo komercijalno vozilo je kombi Transit, koji se prodaje širom sveta, kao i kamionet F-series, koji je u svojoj kategoriji naprodavanije vozilo u SAD.

Osim “Volkswagen” vozila, nemačka kompanija, takođe, poseduje komercijalna vozila brendova Scania i MAN. Upitana o konkretnom području saradnje, portparolka “Forda” je kazala da je "prerano za iznošenje takvih detalja".

Međutim, sklapanje savezništava između proizvođača automobila, s ciljem objedinjavanja resursa i smanjivanja troškova razvoja novih tehnologija usled rastuće potražnje za ekološkim vozilima, nije nova pojava.

Ranije ove godine, poslovanje nemačkog “Volkswagena” s kamionima i autobusima i “Toyotin” proizvođač kamiona Hino Motors dogovorili su partnerstvo u razvoju tehnologija hibridnih vozila, umrežavanja, električnih vozila i autonomnih sistema vožnje.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!