Propisi

Formira se registar stvarnih vlasnika preduzeća

Nacrt zakona o evidenciji stvarnih vlasnika, koji je nedavno usvojila Vlada Srbije, predviđa da se do kraja januara sledeće godine formira registar osoba, koje su pravi vlasnici najmanje 25 odsto preduzeća.

Cilj upisa građana koji stoje iza kompanija je sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Prema Nacrtu zakona o evidenciji stvarnih vlasnika, iza svake firme, zadruge, stranih predstavništava, fondacija, zadužbina i ustanova, mora da stoji ime, pišu “Večernje novosti”.

Kada on stupi na snagu, što će biti osam dana po usvajanju, firme će imati rok od 30 dana da odrede ko im je stvarni vlasnik. Podatke će poslati Agenciji za privredne registre, koja je dužna da registar ustanovi do kraja januara sledeće godine.

"Novosti" ističu, pozivajući se na podatke APR-a iz marta 2018. godine, da će obavezu upisa imati 170.000 registrovanih subjekata, među kojima je i 28.168 preduzeća, kojima su vlasnici ili suvlasnici strana pravna lica i pojedinci.

Prema navodima nadležnih, koje "Novosti" ne imenuju, postojeći mehanizam razmene podataka pokazao se u praksi nedovoljno efikasnim. Trenutno su najveći problemi brzina pribavljanja podataka i njihova verodostojnost.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!