Industrija

Francuski luksuzni brendovi čuvaju tradiciju

Francuska industrija luksuzne robe sve je izraženije počela investirati u nekadašnja industrijska središta, snažno se oslanjajući na tradiciju. Tako je “Hermès” u jednoj od najmanjih regija, Franche-Comté na istoku zemlje, već zaposlio ili planira zaposliti stotine radnika. Radi se o delu Francuske, koji već dve decenije pritiskaju problemi zbog deindustrijalizacije.

Pre nekoliko dana francuski proizvođač luksuzne robe otvorio je novu fabriku kožnih torbica površine 5.800 kvadratnih metara, oko 20 kilometara od mesta Allenjoie, a namerava zaposliti oko 260 ljudi, navodi Financial Times. Fabrika u Allenjoieu 16. je “Hermès”-ova fabrika u Francuskoj.

Za investicije u matičnoj državi odlučio se i “Louis Vuitton”, koji će do kraja iduće godine otvoriti dve nove fabrike kožnih proizvoda.

“Želimo da budemo u polururalnim delovima Francuske gde vlada nezaposlenost i gde možemo stvoriti radna mesta. Takođe, pokušavamo pronaći regije gde postoji tradicija preduzetništva”, kaže za FT Axel Dumas, izvršni direktor “Hermèsa” i šesta generacija u porodici osnivača kompanije, koja korene vuče još od 1837. godine. Ulaganja “Hermèsa”, “Louis Vuittona” i konkurenta “Keringa” podstaknuta su činjenicom da etiketa “Made in France” privlači kupce u inostranstvu. Sve tri kompanije objavile su rekordne prihode i dobit za prošlu godinu, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Francuska je treći svetski izvoznik kožne robe, a lani je izvoz povećan sedam odsto na 10,6 milijardi evra. U odnosu na 2009. godinu, izvoz je udvostručen. Tamošnje strukovno udruženje procenjuje da industrija zapošljava 130.000 ljudi i godišnje prihoduje od prodaje 25 milijardi evra. Guillaume Menuet, ekonomist za Evropu u američkoj banci “Citi” smatra da su proizvođači luksuzne robe, želeći zaštititi francuski “know-how”, u relativnoj dobroj poziciji što se tiče investiranja u Francuskoj.

“To je mnogo teže učiniti u drugim industrijama gde marže nisu toliko visoke i gde je jeftinija inostrana konkurencija uništila proizvodnju u poslednje tri decenije”, smatra Menuet. Investicija ne bi bilo bez stručne radne snage koju treba školovati. Tako “Hermès” svake godine obuči 250 mladih kožara za izradu torbica čija cena doseže i preko 7.000 evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!