Društvo

Frederik Mondoloni, ambasador Francuske, povodom stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata: Francuska i Srbija – prijatelji i saveznici

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je da njegova zemlja ima veliko poštovanje za ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu i najavio niz manifestacija kojima će biti obeležena stogodišnjica okončanja tog svetskog sukoba.

"Francuska izražava ogromno poštovanje za ulogu Srbije u Prvom sveskom ratu, znamo koliko je izuzetne hrabrosti pokazao srpski narod. Srbija je tada zauzimala posebno mesto u srcima Francuza", rekao je Mondoloni na konferenciji za medije u rezidenciji Ambasade Francuske u Beogradu.

On je istakao da Francuska pridaje veliki značaj obeležavanju na dostojan način stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata.

Mondoloni je rekao da je francuski predsednik Emanuel Makron pozvao na ceremoniju obeležavanja te godišnjice u Parizu, 11. novembra 80 šefova država, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Takođe, 12. I 13. novembra će biti održan Pariski mirovni forum.

"Francuska je uz Srbiju bila od 1914. godine, od samog početka rata, kroz isporuke opreme i ekspertske timove, zatim u operaciji prebacivanja srpske vojske na Krf i na Solunskom frontu,  a naša saradnja se nastavlja i danas, kada zajedno radimo na odbrani slobode i stabilnosti", naglasio je francuski ambasador.

On je dodao da je drugi važan oblik saradnje – univerzitetska saradnja zahvaljujući kojoj je 4.000 mladih Srba dobilo obrazovanje na francuskim univerzitetima.

Mondoloni je najavio brojne događaje kojima će širom Srbije biti obeležena stogodišnjica završetka Velikog rata, navodeći da će 1. novembra u Ambasadi Francuske biti veliki prijem povodom Dana oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, a da će na Dan primirja 11. novembra biti organizovana ceremonija na Francuskom vojnom groblju.

Deo obeležavanja stogodišnjice biće i otkrivanje obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, kao i putujuća izložba "Naša istorija, naša sećanja" koja će tokom jeseni obići srpske gradove na putu kojim se napredovalo posle proboja Solunskog fronta: Vranje, Leskovac, Niš, Pirot, Knjaževac, Zaječar, Negotin, Kladovo i Beograd.

U rezidenciji Ambasade Francuske, 11. septembra, biće održana promocija knjige memoara francuskog maršala Franše D'Eperea, kojoj će prisustvovati i njegovi potomci. Dan kasnije, 12. septembra, biće položen venac na spomenik D'Epereu u Beogradu, naveo je Mondoloni.

On je dodao da će među manifestacijama biti i Karavan francuskog filma, u okviru kojeg će biti prikazani filmovi posvećeni periodu od 1914. do 1918. godine.

Biće održana i dva naučna skupa "Kraj Velikog rata na Balkanu", koji će u organizaciji Balkanološkog instituta biti održan kroz okrugle stolove u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 12. do 15. septembra, i skup Vojne akademije "Komparativna analiza operacija na Solunskom frontu".

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da su Srbija i Francuska imale dobre odnose i pre Prvog svetskog rata, ali da je tada iskovano prijateljstvo dve zemlje.

"Srbija je uvek bila na strani pravde, pobede i slobode, kao i Francuska. Nemamo pravo da zaboravimo te trenutke. Mi treba da se ponosimo svojom istorijom", kazao je Đorđević.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda Olivera Vučković navela je, govoreći o obnovi Spomenika zahvalosti Francuskoj u Beogradu, da su radovi uspešno završeni.

Ona je rekla da je spomenik, star 88 godina, bio u veoma lošem stanju, da su bareljefi na postamentu bili "oštećeni do neprepoznatljivosti" i dodala da su sada ponovo isklesani u italijanskom kamenu, na osnovu originalnih pozitiva.

Obnovu spomenika omogućila je donacija, koju su obezbedili Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijana pitanja u iznosu od 22 miliona dinara i Ambasada Francuske u Srbiji i Udruženje za negovanje kulture sećanja “Le souvenir Francais” u iznosu od 208.300 evra.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!