Energetika

“Gasprom” hoće dodatni udeo u preduzeću “Južni tok”

Odbor direktora ruskog giganta “Gasproma” razmatraće 13. februara kupovinu dodatnog udela u preduzeću “Južni tok Srbija AG”, sada “Gastrans”, saopštila je ruska kompanija.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i “Gaspromova” kupovina dodatnih akcija kompanije “South Stream Serbia AG”, piše ruski TASS.

Za izgradnju gasovoda “Južni tok” na dnu Crnog mora uspostavljena je zajednička projektna kompanija Srbije i Rusije, “Južni tok Srbija AG” (51 odsto učešća “Gasproma” i 49 odsto Srbija). Projekat je dizajniran da diversifikuje snabdevanje ruskog gasa Evropi, navodi TASS.

Međutim, 2014. godine Evropski parlament je preporučio napuštanje izgradnje gasovoda, a u decembru 2014. godine ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija neće nastaviti projekat u trenutnoj situaciji.

Istovremeno, Rusija je najavila novi projekat - Turski tok. Srbija bi želela da dobije gas koji se isporučuje putem ove rute. U decembru 2017. godine Putin je rekao da Moskva i Beograd rade na mogućnosti povezivanja Srbije sa izgradnjom gasovoda, čija je gradnja morskog dela počela u maju 2017. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!