Industrija

“General Motors” - otpušta oko 15.000 radnika, zatvara 7 fabrika

Proizvođač automobila “General Motors” otpustiće 14.700 fabričkih radnika i nižih službenika u Severnoj Americi, dok će možda zatvoriti sedam fabrika.

Sve to je plan kompanije u okviru restrukturiranja za smanjenje troškova i fokusiranja na autonomna i električna vozila.

Smanjenje obuhvata 8.100 službenika, od kojih će neki dobiti otpremninu, dok će drugi otići bez naknade, preneo je danas Asošiejtid pres.

Većina fabrika zahvaćenih tim merama, proizvode automobile koji neće biti prodavani u SAD posle sledeće godine. One bi mogle biti zatvorene ili proizvoditi drugačija vozila. Oko 6.000 fabričkih radnika bi mogli da izgube posao u SAD i Kanadi, mada bi neki mogli biti prebačeni u fabrike za proizvodnju kamiona. “General Motors”, najveći proizvođač automobila u SAD među čijim brendovima su Chevrolet, Buick i Cadillac, saopštio je da će novim merama biti ušteđeno šest milijardi dolara u gotovini do kraja sledeće godine, prenosi B92.

Kompanija ne predviđa ekonomski pad i pravi rezove dok je još snažna, kao i dok je privreda snažna, rekla je novinarima direktorka Meri Bara. Bara je rekla da “General Motors” i dalje zapošljave stručnjake za kompjuterske programe i električna i autonomna vozila.

Mnogi od onih koji će izgubiti posao rade na konvencionalnim vozilima s unutrašnjim sagorevanjem. Direktorka “General Motors”-a je rekla da se automobilska industrija brzo menja i da ide ka motorima na električni pogon, vozilima, koja upravljaju sama sobom, kao i ka "deljenju vozila" (ride-sharing), čemu njena kompanija mora da se prilagodi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!