Energetika

“Goldman Sachs”: Čeka nas globalna nestašica nafte

Analitičari “Goldman Sachs”-a upozoravaju da će se svet suočiti s globalnom nestašicom nafte.

Razlog za to je, kako navode, taj što naftne kompanije neće moći dovoljno da investiraju u buduću proizvodnju. Globalni proizvođači nafte sve više žele da investiraju u čistiju energiju.

"U 2020-tim ćemo imati jasan fizički nedostatak nafte, jer nikome neće biti dozvoljene sveobuhvatne investicije u buduću proizvodnju nafte", izjavio je Michele Della Vigna, šef Istraživanja prirodnih resursa EMEA u “Goldman Sachs”-u.

"Ta tranzicija će se ostvariti kroz višu, a ne nižu cenu nafte", rekao je on, prenosi CNBC.

Della Vigna kaže da dok se ne završi tranzicija na obnovljive izvore energije, privremena bitka će biti da se osvoji što veće učešće na tržištu zasnovanom na gasu. Smatra da imajući u vidu ogromne kapitalne troškove gasne infrastrukture, najbolje šanse imaju velike kompanije koje podržavaju države.

"Govorimo o sedam kompanija koje dominiraju na globalnom tržištu nafte i gasa, jer niko drugi ne može da finansira ove mega-projekte", rekao je on, prenosi Seebiz.

Reč je o grupi "novih sedam sestara", kompanijama koje se smatraju najuticajnijim firmama iz zemalja van Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). To su “Saudi Aramco”, “Gazprom”, iranski NIOC, brazilski “Petrobas”, venecuelanski PDVSA, “Petronas” iz Malezije i kineski “Petroleum”.

Originalnih "sedam sestara" su bile firme iz pedesetih godina prošlog veka iz kojih su se transformisali i nastali BP, “Chevron”, “Shell”, “Exxon Mobil” i “Royal Dutch Shell”.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!