Industrija

"Gorenje" seli kompletnu proizvodnju rashladnih uređaja u Srbiju

Do kraja aprila iz Velenja u Valjevo biće preseljena i poslednja preostala linija ugradnih frižidera. Tako će, prema rečima Izvršne direktorke "Gorenja" Stanke Pejanović, biti objedinjena kompletna proizvodnja rashladnih uređaja na jednom mestu i to u Srbiji.

U planu je i izgradnja nove proizvodne hale na prostoru nekadašnje fabrike "Elind". Kineska kompanija "Hajsens Grupa" u Evropi prošle godine je kupila kompaniju "Gorenje", pa tako Valjevo postaje centar za proizvodnju rashladne tehnike te kompanije.

Valjevo će preuzeti kompletnu proizvodnju frižidera, a Velenju ostaje proizvodnja veš mašina, kuhinjske ugradne tehnike, ali i proizvodnja televizora. To su planovi "Gorenja" i novog kineskog vlasnika "Hajsens". Do kraja sledeće godine olakšice će videti i zaposleni u Valjevu, jer se uz nova zapošljavanja planira i uvođenje tehnologije nove generacije.

"Kapacitet te fabrike će biti 750 hiljada uređaja godišnje, znači u početku će biti manje a onda će rasti i za 750 hiljada, to znači duplu proizvodnju koju imamo u Valjevu. To će nam značiti i oko 1.000 novih radnika i verujem da ćemo već krajem iduće godine imati fabriku odakle će doći prvi frižideri", kaže direktor za komunikacije kompanije "Gorenje" Denis Oštir.

A kada je reč o digitalizaciji kućne tehnike, ona se u svetu već sada od uređaja pretvara u prijatelja. Na tome radi 400 inženjera "Gorenja", odnosno 6.000 inžinjera "Hajsensa".

Već sada frižideri poručuju šta nedostaje od namirnica, šporeti signaliziraju da ručak ne zagori. Mašina za veš naručuje deterdžent, a sav rad prati digitalni servis.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!