Industrija

"Gorenje" širi poslovanje u Srbiji

Prodaja slovenačkog "Gorenja" Kinezima ne bi trebalo da brine oko 3.000 zaposlenih u Srbiji, kažu u ovoj kompaniji.

Kako su za “Blic Biznis” rekli u sedištu “Gorenja” u Sloveniji, zaposlene u njihovim fabrikama u Srbiji očekuju promene na bolje, a to su proširenje proizvodnje i nova zapošljavanja.

“Mi smo prethodnih dana tražili od nadležnih u Srbiji prve informacije o potrebnim dozvolama za dogradnju fabrike u Valjevu. Planirano je povećanje proizvodnje u toj fabrici. Pre toga, očekujemo da popunimo kapacitete koji su sada nešto niži od maksimuma”, navode u “Gorenju”.

Prema njihovim rečima, prve aktivnosti oko dozvola za gradnju očekuju se već početkom septembra, dok sam početak gradnje zavisi od detaljnih planova novih vlasnika koji će biti poznati do kraja ove godine. Kako dodaju, planirana je i selidba još jednog malog dela proizvodnje ugradnih frižidera iz Velenja u Valjevo, pa će broj zaposlenih i zbog toga biti povećan.

“To će biti još oko 400 novih radnih mesta, što se do sada već nekoliko puta pominjalo. Proširenje fabrike je drugo, i ono takođe podrazumeva nova zapošljavanja. Koliko tačno videćemo kada se završi proširenje fabrike u Valjevu”, naglašavaju u centrali “Gorenja”.

Još jedna novina, u sada već bivšoj slovenačkoj kompaniji, vezana je za fabriku u Staroj Pazovi.

“Imali smo započet proces prodaje i tražili smo partnera. Sada je ceo taj posao stopiran, jer novi vlasnik ima veoma razvijenu proizvodnju rashladnih uređaja, što je glavna delatnost fabrike u Staroj Pazovi. Verujemo da će se i ovaj deo dodatno razvijati”, naglašavaju u kompaniji “Gorenje”.

 “Gorenje” u Srbiji zapošljava nešto manje od 3.000 radnika, od čega je najviše – 1.700 ljudi, u fabrici u Valjevu gde su pre 12 godina otvorili prvu fabriku za proizvodnju frižidera i zamrzivača. Svoje pogone imaju i u Zaječaru i Staroj Pazovi.

Kineska kompanija "Hisense Houm Aplajens Holding" (Home Appliance), sa sedištem u Luksemburgu, kupila je više od 95 odsto akcija "Gorenja" po ceni od 12 evra po akciji, čime je ukupna vrednost transakcije dostigla iznos od 293 miliona evra.

"Hisense", za čiju se ponudu opredelio menadžment slovenačke kompanije, obavezao se da će sačuvati brend "Gorenje" i zadržati zaposlene u Velenju. Ta fabrika će postati Hisenseov centar za istraživanje i razvoj i glavna proizovodna tačka u Evropi.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!