Industrija

“Gorenje” zatvara fabriku u Zaječaru

Menadžment “Gorenja” doneo je odluku da zatvori zaječarsku fabriku za proizvodnju sanitarne opreme Gorenje Home.

Dve godine nakon donošenja odluke da poslovanje fokusira na snažno razvijanje osnovne delatnosti, a to je - proizvodnja kućnih aparata i postepeni izlazak iz ostalih proizvodnih delatnosti, menadžment je odlučio da zatvori zaječarsku fabriku.

Fabrika, kako je saopšteno iz kompanije “Gorenje”, već duže posluje sa značajnim gubicima.

Menadžment “Gorenja” intenzivno pregovara sa dva potencijalna partnera koji bi iznajmili ili kupili prostor i kapacitete za proizvodnju i omogućili ponovno zapošljavanje radnika u zaječarskoj fabrici u što kraćem roku.

"Očekujemo da bi ti pregovori mogli da budu okončani veoma brzo. Oba zainteresovana partnera imaju nameru da šire delatnost, pa bi u ovoj fabrici posao moglo da nađe i više radnika nego što ih mi u ovom trenutku imamo. Reč je inače o možda i najboljem timu zaposlenih koji “Gorenje Grupa” ima, i zato je odluka o povlačenju iz proizvodnje za nas bila veoma teška", naveo je direktor “Gorenje Home Zaječar” Vlado Krebs.

On je dodao da je odluka rezultat značajnih gubitaka koje ova fabrika ima, kao i strateške odluke “Gorenja” da se fokusira na osnovnu delatnost proizvodnje kućnih aparata, i da se povuče iz svih ostalih, poput proizvodnje sanitarnih uređaja, prenosi Tanjug.

U razgovoru sa predstavnicima reprezentativnog sindikata postignut je dogovor o svim bitnim elementima okončanja ugovora o radu i otpremninama za 102 zaposlena u zaječarskoj fabrici.

I pored investicija od preko 10 miliona evra uloženih opremu i infrastrukturu u prethodnih devet godina, ova fabrika nije uspela da obezbedi održivost poslovanja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!